OCD, tvangstanker, tvangshandlinger (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

OCD - Tvangstanker og tvangshandlinger

Af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

OCD står for Obsessive-Compulsive Disorder, som er præget af tvangstanker og tvangshandlinger. Tvangstanker er tanker, idéer, impulser eller indre billeder, som opleves som påtrængende, evigt tilbagevendende, og som det ikke er muligt at ignorere. De er ofte skræmmende, ubehagelige eller afskyelige. Man er godt selv klar over, at tvangstanker er skøre, overdrevne og ulogiske.
 
Tvangshandlinger er handlinger, man føler, man er tvunget til at udføre. Handlingen skal oftest udføres på en ganske bestemt måde. For eksempel håndvask hver gang, man har rørt ved noget, fx dørhåndtag, på grund af angst for smitte. Det kan også være, at bestemte handlinger skal gentages eller bestemte ritualer gennemføres og gentages. 

Nogen kan fx ikke nøjes med at låse dørene til deres hus. De skal rundt flere gange og sikre, at det virkelig er gjort. Ofte ligger der bag tvangshandlingen en magisk forestilling om, at hvis man ikke gennemfører handlingen, vil der ske noget forfærdeligt, fx smitte, brand eller nogen vil komme til skade, fx søskende, børn, ægtefælle eller forældre. 

OCD er en ret hyppig lidelse, både blandt børn og voksne, men ofte forsøger de at skjule deres problem for andre, da de godt er klare over, at der er noget galt. Især lettere tilfælde er hyppige, men sværere tilfælde af OCD findes ifølge undersøgelser hos 1-1½ procent af børn og unge. 

Årsagerne kan være flere, fx både arv og miljø i form af belastende livsbegivenheder, sociale og familiære forhold. Meget tyder på, at der ved OCD er en ændret funktion i visse områder af hjernen.

Signalstoffet serotonin spiller sandsynligvis en afgørende rolle ved OCD, men formentlig ikke mangel eller overskud af serotonin, men at systemet er kommer ud af balance. Langt det meste serotonin produceres i mave-tarmsystemet, hvor vi har en selvstændig ”mavehjerne”, der bruger ni tiendedele af den serotonin, der omsættes i kroppen. Man er derfor ved at blive opmærksom på kostens betydning for udvikling af OCD. 

Behandlingen af OCD består dels i psykologisk behandling (kognitiv adfærdsterapi) og dels i medicin. Ved den kognitive adfærdsterapi forsøger psykologen at ændre den OCD-ramtes automatiske tanker, som udløser forventningen om, at der vil ske noget katastrofalt. Man støtter her også den den OCD-ramtes viden om, at tvangssymptomerne er overdrevne og urimelige. Samtidig støtter man den ramte i at tage kampen op mod sine tvangssymptomer/tvangshandlinger. 

Medicinsk anvender man, hvis det er nødvendigt, præparater der forstærker virkningen af serotonin, altså antidepressive midler. Her vil jeg anbefale, at man forsøger med naturmedicin i form af prikbladet perikum (hyperikum). 

En medvirkende årsag til OCD kan som nævnt være noget i kosten. Proteinintolerans, hvor manglende nedbrydning af æggehvidestof i kosten samt utætte tarme tilsammen kan medføre, at stumper af protein i form af peptider kan gå gennem tarmslimhinden og ind i blodet, kan være betydningsfuldt. Inde i kroppen virker disse peptider som toksiner – gifte – for nervesystemet. Man har især opmærksomhed på proteiner fra mælk og hvede (gluten) fra hvede. 

Den norske overlæge Kalle Reichelt fra Rigshospitalet i Oslo har gennem årene udført et stort arbejde for at bevise dette. Han mener, at proteinintolerans også kan være årsag til sygdomme som autisme, DAMP, hyperaktivitet, Tourettes syndrom, spisevægring, sclerose, migræne, søvnproblemer, angst og depression. 

Man må dog som nævnt regne med, at også andre faktorer er medvirkende, såsom genetiske faktorer, forgiftninger, ernæringstilstand og psykologiske forhold. 

De giftige peptider kan afsløres i en urinprøve. Den udføres bl.a. hos Nordic Laboratories Services i København. Tlf. 3393 2019.
Man kan gøre tarmene tætte igen ved hjælp af først og fremmest en sund kost uden de ting, man ikke kan tåle. For at finde frem til dem, kan man lave en sundhedsdagbog, hvor man skriver alt det ned, som man har spist eller drukket i døgnet eller døgnene før, der kommer en forværring af tilstanden. En god hjælp til denne opklaring kan findes i bøgerne: ”Sig mig hvad du spiser” af Jonna Deibjerg. ”Urolige unger og skrantende børn” af Jonna Deibjerg, ”Kost, adfærd og indlæringsevne” af Frede Bräuner, samt ”Er du følsom?” af Eva Lydeking Olsen.

En hjælp til at tætte tarmene og modvirker allergiske reaktioner er stoffet methylsulfonylmethane – MSM, som kan købes som pulver til udvortes brug, men udmærket kan bruges indvortes. To gram to gange dagligt. Man kan også købe det som kapsler hos Panacea Helse 4827 7110. Kapslerne er ret store, men skulle nok kunne sluges også af børn. 

Desuden er mælkesyregærede urter – Vita Biosa – der er effektive mikroorganismer, der gør tarmbakteriefloraen meget fin og producerer mængder af antioxidanter, et godt bud på at få tarmen til at fungere ordentligt. Det smager ikke særlig godt, men jeg tager det dog selv uden problemer. Man kan blande det i fx solbærsaft, og så er det ikke svært at tage. En til to spiseskefulde dagligt er nok. 

Nogen tåler ikke godt tilsætningsstoffer og farvestoffer i maden. Man må også tænke på, om der er noget, man kan mangle. Fx jern, hvor mangel godt kan give angst. B-vitaminer, magnesium, zink, selen og essentielle fedtsyrer som fx hørfrøolie, natlysolie og fiskeolie, er også vigtige for sindet. En god olie med god kvalitet er Livets Olie fra Agropharm, tlf. 3247 3305 eller 3262 0020. 

Jernmangel kan man måle i blodet (serum-ferritin). Sødemidlet aspartam – NutraSweet – mener jeg også er skadeligt, eller kan være det, da det er hjerne- og nerveskadeligt, hvis det optages i kroppen uden at være spaltet. 

Det er også vigtigt at få godt med motion, meget gerne hver dag, ikke kun en gang om ugen til gymnastik eller andet. Gode lange gåture vil fx være godt, gerne sammen med andre, så man kan få en god snak. 

Der findes en meget god amerikansk bog af Joan Boryzenko. En af hendes bøger handler blandt andet om, hvordan hun havde OCD som barn og kom ud af det. 

Dr. Carl Pfeiffer fra New Jersey Neuro-Psychiatric Institute har i 1966 beskrevet ubalancer af stoffet histamin, der også er en vigtig neuro-transmitter (nerve-signalstof), regulerer nervernes funktion og findes i alle nerveceller, som baggrund for udvikling af OCD og skizofreni. Han har opfundet navnet histapenia, som dækker en tilstand med for lavt indhold af histamin, og histadelia for en tilstand med for højt histamin. 

Ved histadelia er tilstanden domineret af fobier og tvangstanker og –handlinger. Patienter med histadelia beskrives som slankt bygget (neuroleptika kan medføre overvægt), med lange fingre og tæer og med tyndt hår. Stofskiftet er hurtigt, de gode tænder er badet i spyt, øget svedtendens, tendens til hovedpine, smertefølsomme, har let til orgasmer, tendens til sæsonallergi og luftvejsallergi. Søvnproblemer, men søvnbehovet kun lille. Bedring ved vegetarkost. Der er øget mængde histamin i blodprøver samt øget mængde basofile hvide blodlegemer. Folinsyre er forhøjet. Lavt calcium, magnesium og B6-vitamin. Dårlig methylering med lavt serotonin, S-adenosyl-methionin (SAMe) og methionin. 

Anbefalede kosttilskud er: B6-vitamin (ikke for meget), calcium 500 mg to gange dagligt. Magnesium, fx 500 mg dagligt. SAMe og methionin. Zink og mangan, 25 mg af hver. Molybdæn 500 mikrogram. Syrestabil C-vitamin et gram to gange dagligt. Omega-3 fedtsyrer (fiskeolie), 4-5 kapsler dagligt. Hyperikum. Inositol. 
Kosten bør være overvejende vegetarisk og naturlig, med fuldkornsbrød, pasta, grønsager og frugt. Kun en moderat mængde protein og fedt. Så lidt som muligt af fødevarer, der kan udløse allergi (fx mælkeprodukter og hvede). Undgå sukker, hvidt mel, margarine og fedt, der har været brugt til stegning. Undgå stoffet histidin, der er et forstadium til histamin, så vidt muligt (findes først og fremmest i dyreprotein).

Det er vigtigt med god støtte og venskaber. Ved depression er der risiko for selvmord. 

Følges behandlingen, er der god udsigt til bedring, der ofte observeres efter højst 6-10 uger. Depression og tomhovedhed hjælper det først på og i løbet af et år mindskes tvangstanker og tvangshandlinger. Angst er mest modstandsdygtig mod behandling.

Publiceret alternativinfo: 23-05-2004


Relaterede artikler:
Angstanfald af Carsten Vagn-Hansen (læge og sundhedskonsulent)
Skizofreni og naturlig behandling
af Carsten Vagn-Hansen (læge og sundhedskonsulent)

Home > Artikler > OCD - Tvangstanker og tvangshandlinger
29-11-2021



Carsten
Vagn-Hansen

– kendt som "radiodoktoren" – er læge og sundhedskonsulent og modtog Obbekjærs 25-års Jubilæumspris 1999, for i særlig grad at have medvirket til at udbrede kendskabet til naturmedicin.

Carsten Vagn-Hansen har skrevet bogen "Spørg om sundhed".
DISCLAIMER!

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at jeg ikke er ansat eller på anden måde økonomisk involveret i nogen form for helsekost-, medicinske eller naturmedicinske virksomheder.

Carsten Vagn-Hansen 
Artikler af
Carsten Vagn-Hansen:
Alzheimers demens
Angstanfald
Antibiotika – alternativer til
Candidasvampe
DAMP - ADHD - ADD
Demens – når åndsevnerne svigter
Eksem
Er mælken sund, og er det sundt at drikke mælk?
For højt blodtryk - hypertension
For lavt blodtryk
Genoptræning af hjernen
Gigtlidelser
Hvem var Jesus?
Influenza
Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm
Høfeber
KOL – kronisk astmatisk bronkitis – rygerlunger
Kolesterol
Kondylomer - kønsvorter - HPV
Mad, medicin og kosttilskud
OCD - Tvangstanker og tvangshandlinger
Psoriasis
Sclerose, dissemineret sclerose, MS
Sjøgrens syndrom
Skizofreni og naturlig behandling
Smerter - naturlig smertebehandling
Tilbagevendende depression
Tobaksafvænning og abstinenser
Tuberkulose
Type 2 diabetes og naturen
Vitaminlovene
Økologisk lægekunst

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.