Candidasvampe (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Candidasvampe

Af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Candidasvampe er normalt forekommende i fordøjelsessystemet samt i skeden, men bliver sygdomsfremkaldende og skadelige, hvis der er for mange af dem. Det sker, når kroppens modstandskraft eller immunforsvar bliver svækket. Sukker, slik, gær, fint hvidt brød, andre lignende raffinerede fødevarer og mælk kan være medvirkende.

Surhedsgraden i skeden kan ved brug af p-piller og under svangerskab blive for høj, så candida svampene trives for godt. Brug af binyrebarkhormon (som fx spray) og antibiotika samt celledræbende stoffer kan svække modstandskraften. Sukkersyge og AIDS også.

Trøske ved munden (Angular cheilitis) er ret almindelig ved candida infektioner. Symptomer omfatter typisk ømhed, rødme og revnedannelse ved mundvigene.
Trøske ved munden (Angular cheilitis) er ret almindelig ved candida infektioner. Symptomer omfatter typisk ømhed, rødme og revnedannelse ved mundvigene.
Foto: James Heilman.

   

Forgiftning med kviksølv fra amalgam i tænderne kan øge tendens til candidasvamp.

Der kan ved candida komme trøske i munden, sår i spiserør og tarme, diaréer, udslet på huden, revner i mundvige, negleforandringer. Der kan også komme nedsat funktion af binyrer, skjoldbruskkirtel og biskjoldbruskkirtlerne. Desuden voldsom trang til søde sager og træthed.

Mange af symptomerne skyldes, at svampene producerer toksiner – giftstoffer – der gør tarmene utætte, så stumper af proteiner kan smutte ind i blodet, hvorved kroppen danner antistoffer mod dem og starter en allergisk reaktion samt forgifter nervesystemet. Toksinerne forgifter også generelt, med træthed og dårlig tilpashed til følge samt evt. hovedpine, muskelsvaghed og muskelsmerter. De to hyppigste næringsmidler, der kan give problemer, er mælk og gluten/gliadin (hvede mm.). 

Man skal altså spise groft og grønt. Undgå frugt og mælk de første tre uger. Spis et bæger yoghurt naturel (ikke pasteuriseret) hver dag. Det virker meget fint, både på svamp i tarme og i skeden.

Hvidløg i pilleform, fx Kyolic, bio-hvidløg, Garcin eller Kwai, er også godt mod candida og giver ikke så meget lugt gennem ånden, men rå hvidløg kan nogen også bruge, især hvis de også spiser havregryn samtidig.

Grapefrugtkerne ekstrakt er også godt mod candida. Fx Citricidal. Olivenolie og Aloe vera er også svampedræbende.

Der findes et sukkerstof, der ikke optages i kroppen, men har en fin virkning på tarmenes bakterieflora, og dermed på tarmens og kroppens sundhed. Det hedder F.O.S - frukto-oligo-sakkarid - og er yderst velegnet som sødemiddel i madlavningen og i den kost, man skal spise for at holde candidasvampe nede eller for at forebygge dem. 

Candidasvampene trives som nævnt ikke i tarmene, når tarmbakterie-floraen er domineret af mælkesyrebakterier. Man kan også tage Vita Biosa - mælkesyregærede urter - der er en blanding af sunde mikroorganismer, der dels producerer vitaminer og mineraler samt andre antioxidanter, dels fortrænger candidasvampene.

Ved candidasvamp i skeden kan det anbefales at bruge stikpiller til skeden (vagitorier) med mælkesyrebakterier. For eksempel Ladybalance, EcoVag eller Vivag. 

Hos lægen kan man få recept på et af de nyere svampemidler, hvis det ikke hjælper med en ændret kost etc. Det kan være fluconazol, flucytosin eller ketoconazol. Det sidste er nok det mest brugte. Disse midler er dog ikke uden bivirkninger, så det er det klogeste at prøve med alle andre midler først. Men svampene forsvinder ikke, eller kommer igen, hvis man ikke fortsætter med at spise sundt og groft. Efter min mening skal man derfor vente med lægemidler, til man har prøvet alt andet.


Ved candidasvamp på huden kan man fx. anvende Tea-Tree-Oil, Aloe Vera eller Citricidal.
   

Der findes i handelen flere gode produkter mod candidasvampe. 
Bukkehornsfrø, Ipe-Roxo og Tecomathé er candidahæmmende. De homøopatiske midler Pefrakehl, Albicasan, Reckeweg nr. 82, Candida albicans 15ch og Fungimix D30 er også gode muligheder.

Det er naturmidlet Restora også. Det indeholder syv urter, der er kendt for at virke godt på fordøjelsen, tarmslimhinderne og leveren. det virker også mod nogle andre parasitter i tarmene. 

Naturmidlet Dida har også en sammensætning, der medfører, at det virker godt mod candida.

Midlerne kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Man bør sikre sig, at man får alle de nødvendige vitaminer og mineraler med et godt kosttilskud, fx Omnimin eller Spektro. Evt. ekstra zink og B-vitaminer (kompleks). Det er vigtigt at sikre sig, at der er chrom (krom) i tabletterne, og ellers at tage et ekstra tilskud, da chrom er med til at stabilisere blodsukkeret og modvirke trangen til sukker. 

Ved svamp på huden kan man anvende Tea-Tree-Oil, Aloe Vera eller Citricidal.

Chlorella eller Bio-u-Rella og echinacea kan styrke immunsystemet. 

Candida kan påvises i en afføringsprøve og til en vis grad gennem antistoffer, som kroppen danner mod svampene. Man kan blandt andet få hjælp til dette fra Nordic Laboratories i København (se link nederst)
.

Der findes adskillige gode bøger om candida 
– og den kost, man skal sulte den ud med.
Ellen Møller: Svampe-problemer Forlaget Klitrose, 1998
Eva Lydeking: Optimal Næring bind I. Forlaget Klitrose, 2001
Viveca Tallgren: Den kulinariske Candidakur. Forlaget Klitrose, 2000
Der er også mange andre gode bøger om problemet.

Aloe vera mod candida: 
Pernille Pedersen fra Holstebro har følgende gode råd mod candida: Hun sprøjter 8-10 dråber af en urte-eliksir med Aloe Vera, propolis, borago, kamille, eukalyptus, ingefær, passionsblomst, salvie, timian, røllike, morgenfrue, løvetand og sandeltræ op i skeden ved hjælp af en pipette.

Det er vigtigt, at man ligger ned og venter i 10 minutter, inden man rejser sig op. Indenfor en halv time kan hun tydeligt mærke lindring, gentager behandlingen efter 1 time, og efter 2 dage med 4 behandlinger dagligt var hun fuldstændig symptomfri og har været det lige siden.

Et andet lytterråd til Radiodoktoren mod candida i skeden: 
1 håndfuld kamilleblomst og 1 spsk. knust bukkehornsfrø koges i 1 liter vand i 20 min. Derefter sies afkoget, og i væsken kommes 20 dr. spilanthes, 4 spsk. Molkosan eller 1 spk. Molkur. Afkoget nedkøles nu til kropstemperatur, og derefter hældes i et udskylningsapparat, som er købt hos Matas (ARTSANA).

Lytteren har fundet, at dette er meget effektivt, blot efter 2 dage er der stor lindring. Hun har selv døjet meget med skedesvamp, og prøvet alt medicin- og medikamenter fra lægen, men så snart hun holdt op med at tage det, kom svampen igen. Denne opskrift har løst hendes problem, og hun håber, det nu kan hjælpe andre.

Kommentar: 
Kamille er meget svampemodvirkende, og det samme gælder for bukkehornsfrø, der indeholder mange gode antioxidanter. Molkosan hjælper til, at der kommer en sur reaktion inde i skeden på grund af mælkesyre, og candidasvampene kan ikke tåle sur reaktion. Derfor kan det også hjælpe at sprøjte yoghurt eller A38 op i skeden. Spilanthes er en afrikansk urt, som også er god mod svamp.

Jeg kan se på Internettet, at Lene Hansson anbefaler en lignende kur mod samme problem.

Man må ikke glemme at bekæmpe en overvækst af candidasvampe i tarmene, da det kan øge risikoen for candida andre steder i kroppen. 

Publiceret alternativinfo 09-05-2013


Relaterede Artikler:


Se også:


Links: 
Nordic Laboratories, København K 

Fotos: 
Agarplade med kulturer af Candida albicans, CDC Public Health Image. (Public Domain)
Angular cheilitis, © 2009 James Heilman, MD. (Wikipedia CC3.0)
candidasvamp på huden, U.S. Department of Veterans Affairs 2012 (Public Domain)

Home > Artikler > Candidasvampe
29-11-2021



Carsten
Vagn-Hansen

– kendt som "radiodoktoren" – er læge og sundhedskonsulent og modtog Obbekjærs 25-års Jubilæumspris 1999, for i særlig grad at have medvirket til at udbrede kendskabet til naturmedicin.

Carsten Vagn-Hansen har skrevet bogen "Spørg om sundhed".
DISCLAIMER!

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at jeg ikke er ansat eller på anden måde økonomisk involveret i nogen form for helsekost-, medicinske eller naturmedicinske virksomheder.

Carsten Vagn-Hansen 
Artikler af
Carsten Vagn-Hansen:
Alzheimers demens
Angstanfald
Antibiotika – alternativer til
Candidasvampe
DAMP - ADHD - ADD
Demens – når åndsevnerne svigter
Eksem
Er mælken sund, og er det sundt at drikke mælk?
For højt blodtryk - hypertension
For lavt blodtryk
Genoptræning af hjernen
Gigtlidelser
Hvem var Jesus?
Influenza
Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm
Høfeber
KOL – kronisk astmatisk bronkitis – rygerlunger
Kolesterol
Kondylomer - kønsvorter - HPV
Mad, medicin og kosttilskud
OCD - Tvangstanker og tvangshandlinger
Psoriasis
Sclerose, dissemineret sclerose, MS
Sjøgrens syndrom
Skizofreni og naturlig behandling
Smerter - naturlig smertebehandling
Tilbagevendende depression
Tobaksafvænning og abstinenser
Tuberkulose
Type 2 diabetes og naturen
Vitaminlovene
Økologisk lægekunst
Candida er en slægt af gærsvampe. Mange arter i slægten lever som symbionter på pattedyr, herunder også på mennesker. Visse arter er patogener, dvs. de kan føre til sygdom.


Den klinisk mest betydningsfulde art er Candida albicans. Under normale omstændigheder lever den i 80% af den menneskelige population uden at volde skade. Overvækst resulterer dog i sygdom og kaldes candidiasis.

Hyppige infektioner der er forårsaget af Candida albicans omfatter trøske og vaginitis. Hos immunkompromiterede individer, f.eks. hos AIDS-patienter eller kræftpatienter, kan den sprede sig og give alvorlige infektioner.

Kilde: Wikipedia.
Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.