Vitaminer - igen, igen (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Vitaminer - igen, igen !

Redaktørens leder-klumme - juli 2002

Knap er debatten om EU's forbud mod forbrugeres frie valg på butikshylderne af vitaminprodukter fortonet, før EU fremtoner med et andet direktiv om berigelse af fødevarer - med Vitaminer?

Det er paradoksalt, at disse så forfærdeligt farlige vitaminer, vi forbruger for enhver pris skal beskyttes mod, nu mindre eller mere ufrivilligt skal indgå i vor dagligvarer og i særdeleshed i de varer som man ellers gerne fortæller os, at vi skal passe på med at få for mange af.

Herhjemme i Danmark har man - vel fornuftigt nok - forsøgt at håndhæve et forbud mod at berige ellers knap så sunde produkter med vitaminer og mineraler, som kunne forvirre forbrugerne til at tro, at disse knap så sunde produkter egentlig var mægtigt gode til at supplere kosten med. Det er for eksempel slik eller chips,  som man kan finde dem i visse sydeuropæiske lande..

Overdreven indtagelse af visse vitaminer kan have lidt uheldige virkninger - men der kendes utroligt få dokumenterede tilfælde, hvor der er tale om varige men eller det, der er værre. Andre vitaminer betragtes som uskadelige eller ligefrem gavnlige i selv ganske store doser. Alligevel mener kommissærerne i EU at vitaminer er så farlige, at de bør være receptpligtige.

Uden så meget som at ryste på den anden hånd, tillader man så at tilsætte de samme farlige vitaminer som berigelse af fødevarer.

Forvirret?

Nej, det er der ingen grund til at være, for måske er idéen ganske god alligevel - i hvert fald når det gælder om at begrænse forbrugernes umådeholdne indtagelse af mindre sunde produkter som for eksempel slik og chips. Først får man alle producenter af disse knap så sunde varer til at berige dem med vitaminer og mineraler i troen på, at forbrugerne nu vil købe endnu flere af deres varer. Derefter erklærer man de samme varer for ulovlige eller receptpligtige, da de jo indeholder disse så ellers farlige vitaminer og mineraler.

Smart nok - for i et enkelt snuptag er folkesundheden blevet forbedret.

Stærk afhængige misbrugere må stille sig op i køen hos den praktiserende læge og bede om en recept på næste måneds forbrug af Mars bars.


Læs også artiklen: 
Mad, medicin og kosttilskud af Carsten Vagn Hansen (læge og sundhedskonsulent)


Home > Redaktørens klumme > Juli 2002
01-12-2021

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.