Smid brillerne! (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Smid brillerne !

Af EVA MEISTRUP

Øjnene er en del af hele kroppen og derfor afhængig af kroppens sundhedstilstand. Øjnene er ikke blot isolerede organer, de er påvirket af bevægelser, tanker og følelser og derfor er det, at vi også må se på kroppens sundhed, hvis vi skal betragte hvor gode vore øjne er. Man regner med, at i 40 års alderen begynder det at gå nedad med kroppens fine bevægelsestilstand og nogle folk klager over, at de begynder at se dårligere og helst skal bruge briller. Derfor gælder det om i tide at begynde på de forskellige øjenøvelser og tænke på, hvorledes man bedst kan holde kroppen i form.

STRESS angriber den fysiske krop på mange forskellige måder, som viser sig som spænding i bestemte muskler. Spænding i bestemte muskler svarer til bestemte følelser. Ved synet er synsforringelsen blevet identificeret med alt for stor spænding i bestemte oculære muskler (de muskler som omgiver øjenæblet).

Der er 6 muskler, som omgiver øjenæblet. Vi bruger disse muskler til at bevæge øjnene i forskellige retninger. De ekstra-oculære muskler fungerer sammen med linsen som en del af fokuserings-mekanismen i vore øjne. De får øjet til at blive længere eller kortere, afhængigt af , hvad vi ser på og hvad vi føler eller tænker.

Fire muskler, som hedder rectus-musklerne, trækker øjenæblet lige tilbage i øjenhulen og forkorter dermed øjenæblet. Er der for stor spænding i disse muskler, skabes der en tilstand af LANGSYNETHED.
To muskler, obliques-musklerne, omkranser hvert øje som et bælte og når disse muskler strammes, presses øjenæblet sammen så det bliver længere. For stor spænding i disse muskler svarer til NÆRSYNETHED.

Normalt syn Langsynethed Nærsynethed

BYGNINGSFEJL er en forvrængning af synet den opstår ved at øjenæblet presses i forskellige retninger uensartet, så det mister sin runde form. Ved hjælp af øjenøvelser kan man lære, at slappe af i øjenmusklerne, så synet bliver normalt igen. Harry Benjamin anbefaler følgende øvelser:

HATA YOGA ØJENØVELSER
Ved disse øvelser bliver øjenmusklerne blidt bearbejdet til at bevæge sig i forskellige retninger.
Mellem hvert sæt af bevægelser bør du hvile øjnene og sindet ved at dække de lukkede øjne med let krummede håndflader og forestille dig, at synsfeltet bliver sortere og sortere.

Bevæg øjnene op og ned 5 gange uden at bevæge hovedet
Hvil
Bevæg øjnene fra side til side 5 gange
Hvil
Bevæg øjnene diagonalt i en retning 5 gange
Hvil.
Bevæg øjnene diagonalt i den anden retning 5 gange
Hvil
Bevæg øjnene i en bue opad fra venstre til højre 5 gange
Hvil
Bevæg øjnene i en bue nedad fra venstre til højre 5 gange
Hvil
Bevæg øjnene i en cirkel 5 gange
Hvil
Bevæg øjnene den anden vej i en cirkel 5 gange

Læg mærke til hvor langt du kan se mursten i bygninger eller blade på træer.
Hold konstant den ide i dit hoved , at dit syn er blevet bedre og at det sker nu.
Du opdager mere og mere, at du faktisk kan se bedre.

FORKALKNING er en betegnelse på forskellige alderdomsbetingede degenerationer (Aldersbetinget nethinde degeneration A.N.T.). Det er en lidelse, der rammer nethinden. Forandringen i nethinden skyldes kredsløbsforstyrrelser i de små blodkar, så mange af de små celler går til grunde. Det gælder derfor at holde liv i de celler der er tilbage ved at bruge sit syn. Man har opdaget at folk, der bruger sovemedicin har lettere ved at udvikle A.N.T. end andre.

Et nærsynet øje er for langt. Parallelle stråler samles foran nethinden, derfor bruges en spredelinse (minus glas). Øjet hos den langsynede er for kort. Parallelle stråler samles bag ved nedhinden. Derfor bruges en samlelinse (plus glas).

En almindelig forekommende alderdomssygdom er GRÅ STÆR, hvor øjets linse bliver uklar. Ultraviolet lys og fejlernæring kan fremme udviklingen af grå stær. Mange bliver opereret ved, at man indsætter en ny linse i øjet.

ALDERS-LANGSYNETHED er den mest udbredte form for synsfejl, den kaldes presbyopi, den har forbindelse med kroppens naturlige aldringsproces. Man mangler evnen til at se klart på genstande nær øjnene. Linsen er omgivet af en ringformet muskel ciliar-musklen, der hæfter sig til linsens ydre kant ved hjælp af zonular-tråde. Når ciliar-musklen afspændes, aflades linsen. Når ciliar-musklen trækker sig sammen, lettes trækket i zonular-trådene og linsen antager sin naturlige form. Når man bliver gammel mister linsen sin elasticitet og man mister derfor evnen til at accomodere, det vil sige øjets evne til at indstille sin form efter genstandens afstand fra øjet.

Det er derfor meget vigtigt at lave accomodations-øvelser.

For det første, er der de tidligere omtalte yogaøvelser som Harry Benjamin anbefaler, men der er også glimrende øvelser som John Selby underviser i, og som han har brugt til American Airline Pilots Association.

HURTIGE ACCOMODATIONS-SKIFT

Dæk venstre øje med højre hånd. Lad øjet være åbent under håndfladen.

Før så venstre hånd med håndfladen vendt mod ansigtet hen mod det højre øje og derpå atter væk fra det, mens du lægger mærke til detaljerne i håndfladen. 

Før hånden udad, til den ikke kan komme længere.

Ånd ud, når du fører hånden ud. Ånd ind, når du fører hånden ind. 

Udfør bevægelsen ca lo gange efter hinanden. 

Derefter dækker man øjnene med hænderne og hviler.

Udfør derefter øvelsen på det modsatte øje.

Man kan udføre mange øvelser, der kan hjælpe på at få et bedre syn. Man skal også træne sine nakkemuskler, hvor synsnerven ligger. Det kan man gøre med Nakkerulninger, f. eks. 10 gange forlæns og 10 gange baglæns. Man kan gøre hovedrulninger og drejning af hovedet fra side til side. Stå oprejst og falde forover med kroppen til håndfladerne rører gulvet og i denne stilling bevæge hovedet afslappet. Så opnår man, at der kommer mere blodcirkulation til hovedet og øjnene. Hvil øjnene efter disse øvelser og tænk hele tiden på, at dit syn er blevet bedre. Forsøg at nyde naturen og prøv hvor langt du kan se, og glæd dig over alle naturens interessante ting.

16-11-2000


Noter:

Det er muligt, at man også kan gøre øjnene bedre ved Zoneterapi. Prøv at massere under fødderne på et lille område ved roden af anden og tredje tå. Se evt. fodzone guide.

Dr. W. H. Bates fra New York var en kendt Øjenlæge på skolerne. Han opdagede at børn, der brugte briller skulle have briller med større og større dioptrier efterhånden, som tiden gik. Han forsøgte derfor at udarbejde nogle øvelser, der trænede børnenes øjenmuskler og også lærte dem at slappe af. 
Harry Benjamin fik allerede briller, da han var 5 år gammel og brillerne blev stærkere og stærkere, da han voksede. I 20 års alderen hørte han om Bates metoder og forsøgte, at leve derefter, nemlig at indtage en bestemt kost og gøre alle øjenøvelserne hver dag. Resultatet blev "Bort med Brillerne" og han skrev bogen:
"Se bedre uden briller" der også omhandler øjensygdomme og eksempler på, hvor fint folk har klaret sig, når de har smidt brillerne væk.


Litteraturhenvisning:

John Selby er uddannet ved Princeton University. Han grundlagde American Institut for Visual Health, og har skrevet en bog på tysk "Das Gesundheitsbuch fur die Augen" (Dansk titel: Sunde øjne, Borgens Forlag).
Perfect Sight Without Glasses af Dr. W. H. Bates. New York (Dansk titel: Se bedre uden briller).

Externe links:
trainyoureyes.com 
(Dansk) Test selv dine øjne, synstest og synstrænings programmer
www.eliaam.no  (Norsk) Side med bl.a. litteraturhenvisninger

Andre interessante link: 
Reklamerne fortæller, at det er både nemt og risikofrit, men operationerne er langt fra så simple og ufarlige, som reklamerne lover. Flere øjeneksperter advarer mod at stole blindt på, at operationen ender med et brillefrit liv.
Operation giver ikke brillefrit liv (DR-online 24-04-2012)

Home > Artikler > Smid brillerne
01-12-2021Eva Meistrup
har studeret medicin og arbejdet med udvikling af insulin og enzymer på Novos forsøgslaboratorie.
Hun har været aktiv sportsudøver hele livet, bl.a. Danmarksmester i kajak og kunstskøjteløb, hvor hun også blev Danmarks første professionelle instruktør. Hun er født i 1913 og var fortsat aktiv i tennis, kajakroning og skøjtesport til få måneder før sin død i juli 2003.

Forfatterens hjemmeside 

Artikler af
Eva Meistrup:


At have et godt helbred

Smid brillerne
Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.