Surrogat frugt og grønt (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Surrogat frugt og grønt

Redaktørens leder-klumme - oktober 2003

Vi skal have en sund livsstil. Det er det budskab vi hører igen og igen - og de fleste af os prøver sandelig også ihærdigt på at levet op til det.

En af ingredienserne i en sund livsstil er af spise mange grøntsager og meget frugt. Vor interesse for en sund livsstil fremgår da også af supermarkedernes bugnende frugt og grønt afdelinger med alverdens eksotiske tilbud, som vi så fylder indkøbsvognen op med - og det med god samvittighed, for så lever vi da op til budskabet om en sundere livsstil.

Eller gør vi nu også det ?

Det vi får tilbudt er i virkeligheden surrogat frugt og grønt, der slet ikke står mål med det sunde helhedsniveau vi forventer. Ny forskning viser nemlig, at holisme tilsyneladende også har indflydelse på vor såkaldt sunde kost og livsstil.

Begrebet holisme kommer fra græsk og betyder helhedslære. Hermed menes, at komplekse fænomener udgør en helhed, som ikke kan analyseres ved at udstykke helheden i enkeltdele.

Når vi for eksempel høster en frugt før den er modnet i ægte sollys, så vi har vi i virkeligheden "udstykket" en del af den komplekse helhed. Det er jo det vi gør i den industrialiserede frugt og grønt produktion, hvor varen gerne skal fremstå indbydende attraktiv efter selv en lang rejse og derfor høstes før modning. Vi har stadig frugten og den ser stadig frisk og sund ud i supermarkedet - men indholdet af vigtige næringsstoffer er ikke de samme som i den "rigtige" frugt.

Den ny forskning viser også, at når vi mangler vigtige næringsstoffer i vor daglige kost, så sker der en fejlkommunikation mellem vore celler. Dette viser sig blandt andet ved symptomer som astma og allergi samt cancer - og det er jo netop nogle af de symptomer vi møder stadigt oftere i vor vestlige livsstil.

Næste gang du står i supermarkedets frugt og grønt afdeling, så tænk på, at der er millioner af års "naturlig produktudvikling" bag den ægte solmodnede vare - mens der er kun få årtiers i den industrialiserede frugt og grønt produktion, som du er ved at fylde indkøbsvognen op med. Naturlige produkter - det vi i dag kalder økologiske - fra dit lokale område har størst sandsynlighed for at opfylde dine forventninger.

Det er OK at prøve noget nyt og eksotisk for oplevelsens skyld - men det er ikke nødvendigvis den sunde helhed du forventer.


Læs også artiklen: 
8 sukkerstoffer, en ny gruppe essentielle næringsstoffer 


Home > Redaktørens klumme > Oktober 2003
01-12-2021

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.