Godt at vide om pindsvin (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Godt at vide om pindsvin

Af KIRSTEN FOURNAIS, Pindsvinevennerne i Danmark

At, de ikke tåler mælk, men altid bør have vand til rådighed. Voksne pindsvin får tynd mave af komælk og ungerne dør af det.

Moderløse unger kan flaskes op med KMR-modermælkerstatning eller gedemælk.

Pindsvin som er ude om dagen, enten det er voksne eller unger, skal tages i pleje. Dem er der noget galt med. Tages de ikke ind, lægger spyfluerne æg på dem, enten de er sårede eller ej, og spyen bliver til maddiker efter 1 døgn.

Herefter begynder maddikerne at æde pindsvinene op levende. Både spy og maddiker kan fjernes på plejestationerne, så giv aldrig op selv om det ser slemt ud.

Pindsvinet har sin egen loppeart som ikke går på andre dyr. Lopperne på hunde og katte er kattelopper som også kan genere mennesker og formere sig i vore huse, - men de går ikke på pindsvin.

At pindsvin har så meget "utøj" er en skrøne. De har aldrig lus, som selv vi kan have, men de kan have mange lopper som altså ikke generer andre.

Skovflåt kan de dog få, såvel som andre dyr og mennesker.

Hvis Du er så heldig at have pindsvin i din have, så pas godt på dem. Du kan, om Du vil, give dem lidt kattetørkost som supplement til snegle, bænkebidere, biller, larver og andet "guf".

De spiser ikke frugt og grønt, medmindre de er meget sultne - og det går ufordøjet igennem dem.

Kun olieholdige plantedele kan de have gavn af, f.eks. nødder og solsikkefrø. 
(Advokado har tidligere været nævnt, men ny forskning foretaget i England viser, at avocado er giftig for pindsvinet – endda meget giftig. Avocado indeholder Persin, og det ophober sig i kroppen, og kan ikke udskilles. På sigt giver det lever og hjerteskader, og de kan dø af det. Redaktionen, kilde: Pindsvinevennerne i Danmark, pindsvin.dk)

Sørg for gode redesteder til de små nyttedyr. Pas på med haveredskaber og flyt kvas forsigtigt og brænd det af et andet sted, hvis det skal brændes. Store bålbunker, som er svære at flytte, bør tændes højt oppe. Så er der god mulighed for at pinsvinet går, når de mærker røgen og varmen.

Se godt efter pindsvin i udgravninger og lyskasser - og husk de skal ikke blot hjælpes op, men undersøges for spy inden man lader dem gå.

Fra bunden af lyskasser og kælderskakte, kan man anbringe et groft uhøvlet bræt op til jorden, så de kan komme op ved egen hjælp.

Vær opmærksom på at pindsvin nemt kommer til at sidde fast i børnefodboldnet, jordbærnet og mange typer hegnstråd. Vær forsigtig når Du klipper dem fri og bring dem helst til et plejested, så de kan blive undersøgt for spy.

Sidst - men ikke mindst - vil jeg bede Jer alle om at lære Jeres hunde, at de skal lade pindsvin være i fred. Hunde er kloge dyr som nemt kan lære det.

Ca. 7 af 10 pindsvin som jeg får ind i pleje, er skadede af hundebid og det er ikke sjældent de dør af skaderne.

Du kan få henvisning til plejestederne ved at ringe til: 
30 14 16 64 eller 30 14 16 65 

Internetadresse: www.pindsvin.dk

Tak til alle Jer som vil hjælpe


Pindsvinevennerne i Danmark,
Holmensvej 1C, 8400 Ebeltoft
Tlf.: 30 14 16 63 (Træffetid alle dage mellem kl. 10-14)


Redaktionen tilføjer (10-02-2008):
Pindsvin går i vinterhi, hvor de putter sig væk i en lun rede og sover i fem måneder, i ly for regn, kulde og vind. Pindsvin er i stand til at sænke kropstemperaturen, reducerer hjerterytmen og næsten standse vejrtrækningen - derved spares der så meget energi, at pindsvinet kan leve af sit fedtlag under vintersøvnen, der normalt varer til omkring april. Der er således ikke tale om en almindelig søvn, men derimod en dvale tilstand. Det kan hænde, at pindsvinet vågner tidligere, hvis vejret er lunt - men skulle kulden sætte ind igen, så vil pindsvinet oftest blot lægge sig til at sove videre i sin hyggelige rede.
(Kilde: DR-Online, 10-02-2008)

Redaktionen tilføjer (10-06-2008):
Hvis det bliver meget varmt og tørt i en længere periode i forsommeren, opfordrer artiklens forfatter Kirsten Fournais til, at man sætter vand - endelig IKKE mælk, det bliver de syge af - og katte-tørfoder ud til pindsvinene. Et pindsvin drikker normalt et par deciliter vand om dagen, som de finder i vandpytter og får fra dug. I en tør periode forsvinder nemlig også de fugtkrævende smådyr som bænkebidere, snegle og ørentviste, som pindsvinet normalt lever af. Hvis pindsvinene ikke når at spise sig tykke og fede op til parringstiden i juni, fødes ungerne for sent og kan ikke klare vinteren. Normalt føder et pindsvin mellem fem og otte unger i august eller september. Husk på, at pindsvinet er et nyttedyr, der hjælper med at udrydde alle haveejeres skræk, dræbersnegle.

Interessante links: 
Sluk ALTID din robotplæneklipper om natten
(Dagens.dk 15-05-2017)
Har du en automatisk robotplæneklipper, der trimmer græsset i baghaven om natten, så er det vigtigt, at du husker at slukke den om natten. Maskinen kan nemlig blive et dødeligt bekendtskab for dyr, der pusler rundt i haven i mørket.

Pindsvineplejere slår alarm: Flere pindsvin er forgiftede og dør
(DR-nyheder 15-07-2015)
Har du bidt mærke i, at du ikke har set så mange pindsvin i år, som du plejer? Så kan det skyldes, at stadig flere pindsvin dør og desværre af uforklarlige årsager. Det har nu fået de frivillige pindsvineplejere landet over til at slå alarm.

Dressér dine pindsvin til at spise dræbersnegle
(Jyllands-Posen 15-07-2014)
Pindsvin har i forvejen smag for snegle og kan faktisk lokkes til at spise flere dræbersnegle. Læs her hvordan, og få gode råd til, hvordan du tiltrækker pindsvin.

Alternativinfo > Artikler > Godt at vide om pindsvin
27-12-2021


Pindsvinevennerne i Danmark,
Holmensvej 1C,
8400 Ebeltoft
Tlf.: 30 14 16 63

www.pindsvin.dk

Artikler om pindsvin:
Godt at vide om pindsvin,
Pindsvinelyde og -adfærd.

 

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2023, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.