Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Nyheds sektion:
Er Graviola naturens mirakel kur mod cancer?

08-06-2012, skrevet af Per Meistrup
Opdateret 05-11-2012

  
Graviola (Soursop) træ med frugter
I den traditionelle folkemedicin anvendes Graviola (Soursop) mod en lang række lidelser.
(Foto: David Lytle)
   

Gennem de senere år er den tropiske Graviola frugt fra Amazone-junglen blevet udråbt som naturens mirakuløse terapi mod visse kræft sygdomme - 10.000 gange mere effektiv end kemoterapi. Med til beretningerne hører, at den videnskabelige interesse begyndte i 1940'erne, at der blev foretaget en anseelig mængde forskning i midten af 1970'erne og så sent som i slutningen af 1990'erne, men da de aktive stoffer ikke kunne isoleres og kopieres - hvormed et medicinalindustrielt patent var udelukket - blev projektet opgivet og man gik meget stille med dørene omkring undersøgelsernes resultater. I følge flere kilder var årsagen, at man ikke ønskede et billigt naturprodukt skulle konkurrere med medicinalindustriens patent monopoler, men en såkaldt whistleblower - en anonym ‘afhoppet‘ bioforsker - afslørede de hemmelige videnskabelige studier. Det lyder nærmest som en af de bedre konspirations teorier.

Graviola er det portugisiske navn for ‘Annona Muricata‘, som på engelsk hedder Soursop. Det op til seks meter høje, stedsegrønne træ regnes for hjemmehørende i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika, men er faktisk ganske udbredt i tropiske områder. Det findes også i Afrika, syd for Sahara, og i Sydøstasien. Det har store, 20-30 centimer lange tornede grønne fugter, som kan veje op til knap tre kilo. Smagen betegnes som en kombination af jordbær og ananas, med et forfriskende stænk af citrus og en underliggende fornemmelse af banan og kokos.

I den traditionelle mellemamerikanske folkemedicin anvendes Graviola frø til at hjælpe med at fjerne parasitter. I Guyana, bruges bladene både som et beroligende middel og mod hjerteanfald. Brasilianerne drikker Graviola te til afhjælpning af leverproblemer og anvender olien fra frøene til at lindre gigt. I Jamaica og Vestindien spises frugten for at reducere feber og som behandling af diarré. Ud over medicinsk, bruges den C-vitamin righoldige Graviola både i Mellemamerika og Sydøstasien til fremstilling af desserter, frugtjuice (smooties) og is (sorbet).

Cancer bliver ofte beskrevet som en vestlig lidelse. Kan det skyldes, den generelt anderledes livsstil hos befolkningen i fx. Kina og Sydøstasien?

Eller skyldes det, at Graviola indgår som en naturlig del af kosten?

Er Graviola den helbredende kræft kur Vesten har ventet på?

Den første moderne forskning i Graviola blev gennemført i 1976 af National Cancer Institute1) - planten har dog haft forskernes interesse siden 1940'erne - hvor resultater af studier viste, at Graviola bladene var effektive til at ødelægge ondartede kræftceller. Forsøg på kræftceller fra prostata, bugspytkirtel og lunger udført af forskere på Perdue University i 1997, viste alle positive resultater. Tyve yderligere laboratorieforsøg blev foretaget af Graviolas kemiske virkninger, dog ikke egentlige forsøg med mennesker, som er nødvendige for at bekræfte resultaterne. En nyere sydkoreansk undersøgelse på Det Katolske Universitet2) viste, at Graviola dræbte colon cancer-celler (tyktarmskræft) bedre end kemoterapi-stoffet Adriamycin, der i tidligere tider har været anvendt mod bryst- og tyktarmskræft. Graviola viste sig at være ti tusinde gange stærkere end kemoterapi og målrettet mod kræftceller - uden at påvirke de raske - i modsætning til den ‘almindelige‘ kemoterapi, som også beskadiger raske celler og kroppen som helhed, med bivirkninger som kvalme og hårtab.

Det er stort set den beskrivelse man gennem den seneste dekade har kunnet finde på utallige Internet-sider og senest også i nogle videoindslag på YouTube.

Graviola (Annona muricata, Soursop) frugt
Graviola (Annona muricata, Soursop) frugt.
   

På National Cancer Institute‘s hjemmeside er der derimod ingen omtale eller søgeresultater på Graviola. Perdue University har tre sider, to med udførlige beskrivelser om dyrkning og indholdsstoffer - der varierer lidt fra de to forskellige undersøgte områder - og et PDF-dokument, hvori omtales en ældre herre, som drikker Graviola te - men ingen omtale af cancer forskningen. Det sydkoreanske Catholic University har tilsyneladende heller ingen omtale af nævnte studier.

Måske der er noget om konspirations-snakken - noget om, at projektet blev skrinlagt og hemmeligholdt, så et naturligt produkt ikke skulle underminere medicinindustriens muligheder for at sælge patenterede lægemidler?

Eller måske er det leverandører af forskellige Graviola-produkter, der har en interesse i at holde denne historie i live?

Det engelske uafhængige kræft-institut, Cancer Research UK (se boks), skriver blandt andet, at folk i afrikanske og sydamerikanske lande har brugt Graviola til at behandle infektioner af virus eller parasitter, mod gigt og depression. Man ved fra forskning, at nogle Graviola ekstrakter kan hjælpe med at behandle disse tilstande. Laboratorieundersøgelser viser, at Graviola ekstrakter kan dræbe nogle typer lever og bryst kræftceller, der er resistente over for visse kemoterapi kure. Der har dog ikke været større studier på mennesker, hvorfor det endnu ikke vides, om Graviola kan fungere som en behandling af kræft eller ej. Mange steder på Internettet reklameres der for Graviola kapsler som en kur mod kræft, men ingen af disse steder er videnskabeligt understøttet. Samlet set er der ingen beviser for, at Graviola fungerer mod kræft.

Cancer Research UK skriver videre, at man ikke støtter brugen af Graviola til at behandle kræft. Graviola koster mere end 5 £ (mere end 50 kroner) for 100 kapsler og fabrikanterne anbefaler to kapsler, tre til fire gange om dagen, så 100 kapsler varer mindre end to uger. Officielt ved man faktisk meget lidt om, hvordan Graviola påvirker kroppen, men det er kendt, at Graviola kan have skadelige bivirkninger for nogle mennesker og forårsage nerve ændringer med symptomer, der ligner Parkinsons sygdom. Danske Kræftens Bekæmpelse har også forbehold over for Graviola og advarer mod brug uden forudgående aftale med sin læge.

Neurofysiologen Christian Drapeau (BSc., MSc.), tidligere chef-forsker ved Cell Tech, har skrevet nogle artikler på Amazon Bioenergetics - et site, der blandt andet også sælger regnskovs urter. Om Graviola siger han, at det hjælper med at styrke immunsystemet, men at det også er kendt for cytotoksiske egenskaber, hvilket betyder, dets evne til at dræbe celler, der ikke fungerer ordentligt og derfor kan sætte hele kroppen i fare. Christian Drapeau siger videre: »Mere end 34 cytotoksiske forbindelser er blevet isoleret fra Graviola, nogle af dem er op til 100 millioner gange mere potent end almindeligt anvendte cytotoksiske forbindelser. Den amerikanske Sundhed og Education Act (dshea) forhindrer imidlertid, at man må komme med sundhedsanprisninger for kosttilskud. Derfor kan det ikke anbefales at bruge de cytotoksiske egenskaber af Graviola til behandling af sygdom. Men i betragtning af de påviste egenskaber og i betragtning af rollen med, at kunne eliminere dysfunktionelle celler, kan man sige, at Graviola er en naturlig plante, der kan understøtte disse funktioner i immunsystemet på en enestående måde.«

Et andet - tilsyneladende meget seriøst - engelsksproget site er Rainforest Database (se læs mere). Her findes ganske detaljerede forklaringer om forskning og resultater samt kildeangivelse med henvisning til de videnskabelige studier. Der er også en udførlig vejledning for brug af Graviola.

‘Radiodoktoren’, læge og sundhedskonsulent Carsten Vagn-Hansen siger: »Man kan, efter min mening, roligt stole på, at Graviola har den virkning, som man 
har læst om. Jeg har læst de videnskabelige undersøgelser, der er udført på 
Purdue University i USA, og de bekræfter, hvad man tidligere har vist, at 
Graviola kan slå cancerceller ihjel uden at skade de raske celler.«

Det Nationale Amerikanske Medicin Bibliotek, NCBI (National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine), har en liste med de seneste videnskabelige forsknings rapporter om Graviola (Annona muricata) (se links). Databasen omfatter ved redaktionens tjek (juni/2012) 83 rapporter fra perioden 1971 til 2012. Der er tale om al Graviola forskning - herunder forskning i de Parkinsons lignende symptomers mulige forbindelse med indtagelse - og ikke alene kræft-forskning. Et af de seneste studier, offentliggjort på ‘Elsevier‘ april 2012, har den lovende titel: »Graviola: Et hidtil ukendt lovende naturligt lægemiddel, der hæmmer spredning af tumorfremkaldende cancerceller i bugspytkirtlen in vitro og in vivo3) gennem ændring af cellernes stofskifte.« Der har været og er således fortsat forskning i Graviolas celledræbende egenskaber, men indtil nu ingen konkrete videnskabelige resultater.

Så svaret på, om Graviola er en mulig mirakelkur mod kræft, er åbenbart ikke så ligetil.


Noter: 
1) Nogle sider angiver National Cancer Research Institute, hvilket er en officiel Britisk institution, stiftet i 2001.
2) Kun få steder nævnes Catholic University ved navn.
3) In vitro (Latin: i glas), fx. i reagensglas i laboratorieforsøg - In vivo (Latin: i liv), typisk fx. dyreforsøg på mus og rotter, men kan også være på mennesker.

Kilder:  
Amazon Bioenergetics 

Artipot 

Cancer Research UK 

Natural News 

Wikipedia 

Links: 
Annona muricata
liste over videnskabelige publikationer (NCBI, eng.)

Catholic University of Daegu
(Sydkorea, engelsk)

Graviola, Cherimoya Annona cherimola
(Purdue University, engelsk)

Graviola Soursop, Annona muricata
(Purdue University, engelsk)

National Cancer Institute
(USA, engelsk)

Perdue University
engelsk)

Soursop 
(Wikipedia, engelsk)

Graviola Tree - A Natural Cancer Cell Killer
(YouTube video)

Læs mere: 
Can graviola cure cancer? 
(Cencer Research UK, eng.)

Graviola, Annona muricata
(Rainforest Database, Tropical Plant Database, eng.)

Graviola Shows Promise in Cancer Cures and Arthritis 
(Natural News, eng.)

Graviola, af Christian Drapeau
(Amazon Bioenergetics, eng.)

Is Graviola Nature's Cure For Cancer? 
(Artipot, eng.)

Kræftens bekæmpelse om Graviola

Relaterede artikler: 
THC olie er det ægte sorte guld! Hash olie kan angiveligt kurere kræft 
   af Peter PJ Engberg 

Se også: 
DCA, er det en ny effektiv kur mod kræft? 

Hash bliver stueren super-medicin 

Håndkøbsmedicin kan forebygge kræft 

Andre interessante links: 
Danskere på vej mod revolutionerende kræftmedicin
(Videnskab.dk 27-06-2012)
Centralt i den nye behandlingsform er alle cellers behov for at kontrollere niveauet af calcium. Hvis ikke cellerne har styr på calciumkoncentrationen, aktiveres nogle mekanismer i cellen, som i sidste ende får den til at begå selvmord.

Kræftsvulster tvunget i dvale
(Videnskab.dk 08-06-2012)
Forskere har nu fundet de mekanismer, der gør, at en kræftsvulst kan ligge i ufarlig dvaletilstand et helt liv, eller vokse og skabe sygdom. Fundet kan tvinge aggressive svulster til at forblive i dvale.

Foto: 
Graviola (Soursop) træ med frugter, af David Lytle, USA, Wikimedia Commons CC2.0
Graviola (Annona muricata, Soursop) frugt, Wikimedia Commons, Public Domain.

15-01-2022

Graviola kendes under mange navne, fx. kan nævnes: Brasiliansk pawpaw, Corossolier, Durian benggala (i Malysia, ‘Hollandsk durian‘, ikke at forveksle med den sydøstasiatiske durian-frugt), Guanábana (spansk), Nangka blanda, Nangka londa, Guyabano, Sirsak, Titicca (indiansk navn). I Cambodja kaldes den for »Vestlig cremet æble frugt«.
Sri Lankas mytologi indeholder en beretning om, at Rama og hans discipel Hanuman skulle have spist Graviola på deres vej til Lanka.
Cancer Research UK blev stiftet i 1902 af læger og kirurger, der var berørt af lidelser forårsaget af kræft. Det var Storbritanniens første kræftforsknings specialist - tidligere var der ingen uafhængige institutioner i Storbritannien helliget undersøgelse af årsagerne til og behandling af kræft.
Graviola er af Lægemiddelstyrelsen vurderet som bestemt til behandling/lindring af forskellige sygdomme og derfor omfattet af lægemiddelbegrebet jf. §1 i lægemiddelloven. Graviola må derfor ikke indføres som forsendelse fra lande uden for EU eller EØS-området (herunder USA).
Kilde: Kræftens Bekæmpelse.
Annonce

 

Følg os pĂĄ Facebook 

Home   |   Nyheder  |   Artikler   |   Guider   |   Leksikon
Information om alternativinfo    |   Sideoversigt   |   Tilbage
www.alternativ.info   |   E-mail til redaktionen   |   Design   &  Webmaster :  © 1999-2021,  PMP Group.   ISSN: 1901-7022
Dette website tilhører PMP Group Asia Co. Ltd., Suratthani 84330, Thailand.
Indholdet på dette website er alene vejledende og må ikke erstatte fagkyndig rådgivning eller lægelig behandling af sygdom.
alternativinfo er alene en uafhængig informations portal, der hverken markedsfører eller sælger de omtalte produkter eller behandlinger, hvorfor alternativinfo IKKE under nogen form anbefaler et bestemt produkt eller en bestemt behandling. Medtagne oplysninger om naturlægemidler, kosttilskud og vitaminpræparater samt naturlig hudpleje og kosmetik er repræsentativt, redaktionelt udvalgt og de er derfor ikke en annoncering af et bestemt produkt.
PĂĄ sitet kan forekomme information, hvorom der IKKE forefindes videnskabelig dokumentation.
Modtagne indlæg og oplysninger videregives uden ansvar og udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning.
Alternativinfo er uden ansvar for indhold pĂĄ link-forbundne sider.
Cookie samtykke: Ved fortsat brug af sitet, accepteres følgende cookie-betingelser. Alternativinfo indsamler ingen personlige oplysninger, men vore web-servere sender automatisk session-HTTP-cookies, også kaldt "nødvendige cookies". Tredjepart-cookies forekommer fra Adservice delingskanpper og Google annoncer. Endvidere fra den sociale delings tjenester AddThis samt Google til optimering af søge-funktioner. Alternativinfo fungerer, selv om din browser blokkerer for cookies, men visse service-applikationer vil muligvis ikke starte Læs mere om cookies her.
Copyright © :  Index, artikler, fotos, grafik, layout og mediaklip tilhører respektive ejere og mĂĄ ikke reproduceres uden tilladelse.
Det er tilladt, at udprinte websider i sin helhed til alene undervisning og privat brug.
Dette mĂĄ du: Linke til alle sider pĂĄ alternativinfo, evt. med et kort referat eller omtale af siden du linker til.
Dette mĂĄ du IKKE: Gengive indhold fra sitet (websider, artikler, grafik, videoklip), hverken som uddrag eller i sin helhed.