Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Nyheds sektion:
Kan multivitaminer være farlige?

29-12-201, skrevet af redaktionen

   

Vitaminer er livsnødvendige organiske molekyler, der ikke dannes i tilstrækkelige mængder, eller slet ikke, i kroppen.
   

Endnu et indlæg i debatten om vitaminer og kosttilskud er kommet frem, denne gang en advarsel om, at multivitaminer kan være skadelige. Berlingskes Fri.dk refererer til en undersøgelse fra staten Iowa i USA, hvor forskerne fulgte knap 39.000 kvinder mellem 55 og 69 år i en 19-årig periode og konkluderede: »Ældre kvinder, der ofte anvender vitaminer og mineraler som kosttilskud, kan have en overdødelighed; størst i forbindelse med jern som tilskud. I modsætning til resultater fra mange tidligere studier, er kalcium forbundet med en reduceret risiko.«

Overlæge og chef hos Center for Klinisk Interventionsforskning på Rigshospitalet Christian Gluud udtaler i den forbindelse til Fri.dk: »Det er et faktum, at kosttilskud øger dødeligheden. Det har jeg sammen med et hold af forskere fremlagt i år 2004, 2007 og igen i 2008. Og der er endnu ikke nogen, der har været i stand til at modbevise vores påstand. Det kan ikke siges meget tydeligere - kosttilskud øger risikoen for at dø.«

Undersøgelsen som blev publiceret i American Medical Association’s (AMA’s) Archives of Internal Medicine er baseret på tre spørgeskemaer, kvinderne udfyldte i 1986, 1997 og i 2004, hvor deltagerne skulle svare på hvilke kosttilskud de indtog, hvad mad de spiste og nogle få spørgsmål om deres helbred. Alle data var selvrapporterede fra deltagerne tre gange over en 19-årig periode.

Forskerne så på, hvor mange af kvinderne som var døde i 2008. De bemærkede, at antallet af døde var en smule større (2,4%) blandt de kvinder der indtog multivitaminer som kosttilskud, og en lille smule lavere (3,8%) blandt de kvinder der indtog calcium. De mest anvendte kosttilskud var calcium, multivitaminer, C-vitamin og E-vitamin. Forskerne konstaterede også, at brugerne af kosttilskud havde en lidt anderledes livsstil - fx. boede flere i en by end på en gård på landet - og de spiste en mindre næringsrig kost. Dødsårsager blev grupperet efter kræft, hjerte-karsygdomme og "andre".

Alliance for Natural Health (USA) er meget uenige i undersøgelsen og skriver: »At sige disse data er utroværdige vil være en høflig beskrivelse. Den slags data hører ikke hjemme i et seriøst videnskabeligt studie.« Betegnelsen "Multivitaminer" kan dække over mange forskellige ting og endda være ændret, i løbet af de 19 år studiet varede. »Det er absurd at fordømme multivitaminer med sådan en sjusket undersøgelse,« skriver Alliance for Natural Health.

Dr. Robert Verkerk, videnskabelig direktør ved ANH-International, siger: »Denne undersøgelse er et klassisk eksempel på videnskabelig reduktionisme anvendt til at opfylde et særligt behov. I dette tilfælde er det nedrakning af kosttilskud, som medicinalindustrien er meget fokuseret på, og årsagen synes at være centraliseret omkring en beskyttelse af medicinalindustriens avancer.«

Studiet et stort, med ganske mange ældre kvindelige deltagere over en lang årrække. Men der er muligvis indsamlet for få egentlige data om de vitaminpræparater og kosttilskud som deltagerne indtager samt deres helbredstilstand. Er der fx. forskel på de såkaldte "naturlige" og ganske dyre vitaminer, der ofte er baseret på ekstrakter, i forhold til de billigere vitamin produkter? Havde den generelt lidt anderledes livsstil og mindre næringsrige kost, blandt de kvinder der indtog multivitaminer som kosttilskud, indflydelse på, at de havde en overdødelighed på 2,4%? Viser undersøgelsen, at kosttilskud alene ikke kan kompensere for mindre nærende kost og anderledes livsstil? Burde konklusionen i stedet være, at calcium som kosttilskud giver 3,8% bedre overlevelse? Eller er disse relativt små tal blot statistiske afvigelser - undersøgelsens konklusion nævner, at calcium i modsætning til tidligere studier, viser en reduceret risiko - så man nærmere bør konkludere, at vitamin- og kosttilskud tilsyneladende ikke har nogen målelig effekt blandt ældre kvinder.

Hvis man læser i undersøgelsens tekst fremgår det, at det ikke kan udelukkes at overdødeligheden i den lille gruppe der indtog jern som kosttilskud, skyldes sygdom eller kroniske lidelser, hvor jerntilskud er en del af behandlingen. Nuvel, undersøgelsens afsluttende afsnit lyder da også: »Konklusionen i denne store spørgeskemaundersøgelse af ældre kvinder er, at vi fandt de fleste kosttilskud var uden relation til den samlede dødelighed. Imidlertid var flere almindeligvis anvendte vitamin- og mineraltilskud associeret med øget total dødelighed, mest ved jern supplement; kalcium viste nogle tegn på en lavere risiko.« Studiet var alene baseret på at undersøge om kosttilskud havde en livsforlængende effekt og inkluderer ingen data om brugerne i øvrigt havde en bedre livskvalitet.

Lægelig skrækkampagne fra Christian Gluud med udtalelser som: »Kosttilskud øger risikoen for at dø,« baseret på dette studie af ældre kvinder, synes ikke at høre hjemme i en fornuftig debat. Især ikke når det er velkendt, at der stort set ikke sker nogen skader. Læge og sundhedskonsulent Carsten Vagn-Hansen siger: »Det er så sjældent, at der bliver skrevet om hvert eneste tilfælde i de lægevidenskabelige tidsskrifter. Bortset fra at tage mere end 5.000 enheder D-vitamin og mere end 30.000 enheder A-vitamin dagligt er det meget sjældent, at store doser vitaminer skader. Der er derimod overvældende beviser for, at mangel på alle vigtige næringsstoffer, bare et af dem, kan medføre alvorlige sygdomme. Mangel på folinsyre øger fx. risikoen for tarmkræft og for depression.«

Lad der ikke herske tvivl om, at det bedste er at indtage alle de nødvendige vitaminer og mineraler gennem en naturlig kost, hvis det er muligt, og i øvrigt have en sund livsstil. En ny norsk undersøgelse af Omega-3 og D-vitamin viser for eksempel, at kosttilskud alene ikke har samme virkning som hvis man spiser fisk. Vitamin D er for øvrigt det eneste som sundhedsvæsenet anbefaler som tilskud. Er man ellers ved et fornuftigt helbred tyder alt på, at det næppe er skadeligt med en enkelt multivitamin-pille eller andet moderat kosttilskud - men husk lige først at spørge lægen til råds, hvis der samtidigt indtages medicin.


Kilder:  
anh-usa.org:
Shame on AMA’s Archives of Internal Medicine
(eng.)

Fri.dk:
Multivitaminer kan være skadelige 

Link: 
Vitamin use not recommended for older women 
(CBC News, eng.)

Læs mere: 
Original Investigation: Dietary Supplements and Mortality Rate in Older Women 
(eng. PDF)

Media hoax exposed: Recent attack on vitamins a fabricated scare campaign
(eng.)

The latest attempt of the drug lobby to discredit the health benefits of vitamins
(eng.)

Se også: 
C-vitamin som lægemiddel
af Bruce Phillip Kyle, læge 

Er vitaminpiller farlige?
af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent 

Fisk, kosttilskud og astma

Mad, medicin og kosttilskud
af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent 

Mineral Guide 

Vitamin Guide 

Vitaminlovene?
af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent 

Andre interessante link: 
Styrelse på vej med nye regler for kosttilskud
(MedWatch.dk 28-09-2012)

10 myter om vitaminpiller
(Videnskab.dk 07-03-2012)

Foto: 
© 2011, PMP Group Asia. 

22-01-2022

Vitaminer 
er livsnødvendige organiske molekyler og de fleste indgår i kroppens stofskifteprocesser. Vitaminer dannes ikke i tilstrækkelige mængder, eller slet ikke, i kroppen.

Ordet vitamin er en sammensætning og sammentrækning af vita (liv), og aminosyre. Det blev første gang formuleret af Casimir Funk i 1912.

Vitaminer opdeles i fedtopløselige og vandopløselige vitaminer. De fedtopløselige vitaminer optages fra kosten sammen med fedt. Fedtopløselige vitaminer ophobes i fedtvævet i kroppen, hvorfra der kan opstå en form for forgiftning ved overdreven indtagelse af fedtopløselige vitaminer. De vandopløselige vitaminer udskilles med det samme, hvis kroppen ikke har behov for dem. Derfor skal man dagligt indtage vandopløselige vitaminer.

Tilstedeværelsen af vitaminer kan være påkrævet for at optage andre stoffer fra maden. Fx optages mineralet kalk bedst ved tilstedeværelsen af D-vitamin.

Kilde: Wikipedia
Hver niende, der er indlagt på danske sygehuse, ligger der på grund af bivirkninger af lægemidler.

Når det gælder faren ved at tage vitaminer, mineraler og andre kosttilskud, så er det uhyre sjældent, at der sker væsentlige skader ved det. Det er så sjældent, at der bliver skrevet om hvert eneste tilfælde i de lægevidenskabelige tidsskrifter.

Carsten Vagn-Hansen,
Læge og sundhedkonsulent.
Imponerende amerikansk studie viser nedsat dødelighed af hjertesygdom hos forsøgspersoner med de højeste indtag af C-vitamin. James Engstrom fra UCLA studerede 11.348 mænd og kvinder over en 10 års periode og konstaterede at mænd med de højeste C-vitamin indtagelser havde en 45% lavere risiko for dødelighed af hjerte-karsygdom i forhold til dem med de laveste indtagelser. For kvinder var forskellen 25%.

Fra artiklen "C-vitamin som lægemiddel" af læge Bruce Phillip Kyle.
Annonce

 

Følg os pĂĄ Facebook 

Home   |   Nyheder  |   Artikler   |   Guider   |   Leksikon
Information om alternativinfo    |   Sideoversigt   |   Tilbage
www.alternativ.info   |   E-mail til redaktionen   |   Design   &  Webmaster :  © 1999-2021,  PMP Group.   ISSN: 1901-7022
Dette website tilhører PMP Group Asia Co. Ltd., Suratthani 84330, Thailand.
Indholdet på dette website er alene vejledende og må ikke erstatte fagkyndig rådgivning eller lægelig behandling af sygdom.
alternativinfo er alene en uafhængig informations portal, der hverken markedsfører eller sælger de omtalte produkter eller behandlinger, hvorfor alternativinfo IKKE under nogen form anbefaler et bestemt produkt eller en bestemt behandling. Medtagne oplysninger om naturlægemidler, kosttilskud og vitaminpræparater samt naturlig hudpleje og kosmetik er repræsentativt, redaktionelt udvalgt og de er derfor ikke en annoncering af et bestemt produkt.
PĂĄ sitet kan forekomme information, hvorom der IKKE forefindes videnskabelig dokumentation.
Modtagne indlæg og oplysninger videregives uden ansvar og udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning.
Alternativinfo er uden ansvar for indhold pĂĄ link-forbundne sider.
Cookie samtykke: Ved fortsat brug af sitet, accepteres følgende cookie-betingelser. Alternativinfo indsamler ingen personlige oplysninger, men vore web-servere sender automatisk session-HTTP-cookies, også kaldt "nødvendige cookies". Tredjepart-cookies forekommer fra Adservice delingskanpper og Google annoncer. Endvidere fra den sociale delings tjenester AddThis samt Google til optimering af søge-funktioner. Alternativinfo fungerer, selv om din browser blokkerer for cookies, men visse service-applikationer vil muligvis ikke starte Læs mere om cookies her.
Copyright © :  Index, artikler, fotos, grafik, layout og mediaklip tilhører respektive ejere og mĂĄ ikke reproduceres uden tilladelse.
Det er tilladt, at udprinte websider i sin helhed til alene undervisning og privat brug.
Dette mĂĄ du: Linke til alle sider pĂĄ alternativinfo, evt. med et kort referat eller omtale af siden du linker til.
Dette mĂĄ du IKKE: Gengive indhold fra sitet (websider, artikler, grafik, videoklip), hverken som uddrag eller i sin helhed.