Alternativinfo
er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.
|
|
8 uger med Lene Hansson
Uge 6: Levende mad gir’ levende mennesker! |
|
Af
LENE HANSSON, skribent og kostvejleder |
UGE
1 UGE
2 UGE
3 UGE
4 UGE
5 UGE
6 UGE
7 UGE
8
|
Du har tidligere kunne læse, at jeg anbefaler at spise meget ”levende” og rå føde f.eks. råkost, salater, grønsager, nødder og frugt. Årsagen er at den slags mad bidrager med mange næringsstoffer og dermed giver næring til krop og sjæl. Du bør vælge 75% levende mad ud af dit samlede madindtag på en dag, hvis du kan! Jo mere bagt, kogt, stegt og mikrobølgebehandlet mad vi spiser, jo færre næringsstoffer indeholder vores fødevarer. Ved opvarmning (bagning, kogning og stegning) kan vores mad miste op til 70% af sit vitaminindhold. Det er bl.a. derfor, at visse fødevarer så som juice på karton har fået tilsat ekstra C-vitamin.
Ifølge den svenske læge Karl-Otto Aly reagerer kroppen efter et almindeligt måltid (f.eks. kød, kogte kartofler og smørsovs) med at forøge de hvide blodlegemer i blodet (immunforsvaret). Dette sker imidlertid ikke, når man spiser levende føde eller råkost. Råkosten kræver ingen mobilisering af de hvide blodlegemer, som man f.eks. ser det ved infektioner. Lægen sammenligner med andre ord ”almindelig” mad med et angreb lig med en infektion. Levende og rå føde er den eneste form for mad, som kroppen ikke går i beredskab imod. Kroppen opfatter altså tilsyneladende råkosten som naturlig kost. Andre fordele ved at spise rå og levende mad er: Når vi tygger råkost, aktiveres der enzymer så vi udnytter maden bedre, råkost er rig på fibre, bl.a. ufordøjelig cellulose som kroppen behøver, for at transporten af affaldsstoffer kan ske så hurtigt som muligt. Derved forebygger vi også en dårlig fordøjelse. Væskebehovet mindskes, da råvarerne indeholder store mængder væske og råkost fremmer en god fysiologisk tarmflora på grund af dens enzymer.
Når sund mad ikke er nok!
Det er ikke kun din mad du skal værne om, der findes lige så mange andre faktorer der gør sig gældende, hvis du vil have et langt og sygdomsfrit liv. Her er en liste med de ting og faktorer du bør undgå eller passe på med og som der på lang sigt kan ødelægge dit immunforsvar og krop:
- undgå tungmetaller i mad, vand og luft. Vi er dagligt omgivet af tungmetaller, så mange at det kan belaste vores krop og sundhed og i værste fald give os alvorlige og dødelige sygdomme.
Tungmetaller findes i:
- Tobaksrøg – der findes over 30 forskellige tungmetaller i den røg man trækker
ned i sine lunger og disse forplanter sig over alt i kroppen
- Luften (forurening) – svært at undgå medmindre du bor på landet
- Bilos – undgå stærkt trafikerede byer og områder
- Sølvplomber (amalgam) i tænderne – vælg i stedet plast eller porcelæn
- Maling på væggene - Man kan få naturmaling i dag, som ikke indeholder tungmetaller
- Sølvpapir omkring mad (tungmetallerne kan trænge ind i maden) – vælg pergamentpapir
- Konserves – hold dig til et absolut minimum og lav så vidt muligt maden af friske råvarer
- Aluminiumsbakker (til opvarmning af mad i f.eks. mikroovn eller almindelig ovn)
vælg ildfaste glasfade eller hvide porcelæns- eller lerfade
- Blå keramik – der er cadmium (bly) i alt blå farvet keramik, det være sig tekander, kopper, fade m.m., dette kan også trænge over i vores mad og drikkevarer – vælg keramik i andre farver eller uden farver. Vælg service i porcelæn, glas eller plast i stedet
- Freon spray (hårlak, deodorant m.m.) – vælg freonfri produkter
- Kosmetik – der er mange produkter, som er allergivenlige og baseret på naturlige ingredienser. Spørg dig for.
- Sæbe – vælg den økologiske, som ikke indeholder animalsk fedt eller kemikalier
Ved en ”normal” og mindre belastning kan vores immunforsvar hive tungmetallerne ud af kroppen, men da vores krop i de fleste tilfælde allerede er meget belastet (af stress, dårlige spisevaner, mentale problemer m.m.), kan immunforsvaret have svært ved at klare oprydningsarbejdet. Som følge heraf kan man blive syg.
”Sunde mennesker er en håbløs dårlig forretning”
Mikkel Hinhede, dansk læge fra begyndelsen af forrige århundrede
Ugens opskrift:
Energisuppe
2 store kartofler uden skræl (du kan også anvende søde kartofler, dette giver suppen en mere fyldig og sød smag), 2 store løg, 2 fed hvidløg, 200 g frisk spinat, 1 forårsløg, 1 porrer, 1 tsk. karry, 1/2 tsk. urtesalt, peber efter behag, 1/2 cm revet ingefær, 1 laurbærblad, 1 l vand og olie til stegning. Evt. rød peber til pynt.
Spinaten pilles, alle grønsager vaskes og hakkes i små stykker, hvorefter det hele svitses i en tykbundet gryde i lidt olie. Imens koger du vandet i f.eks. en
elkoger. Stegningen bør foregå på højt blus i starten, under omrøring og når løgene er blevet klare og før de tager farve, tilsætter du karry, urtesalt, peber og revet ingefær samt laurbærbladet. Rør lidt og tilsæt derefter det kogende vand. Læg låg på gryden og skru ned for varmen. Lad nu suppen småkoge i endnu 35 – 40 minutter. Derefter blendes suppen.
Ved servering kan du pynte med en ring af rød peber.
Publiceret
alternativinfo: 14-04-2003
Relaterede
artikler:
Amalgam
og kviksølvforgiftning af Bruce Phillip Kyle (læge)
Den
indre forurening af Bruce Phillip Kyle (læge)
Miljø
og sygdom af Bruce Phillip Kyle (læge)
Omgivelserne gør os syge
af Bruce Phillip Kyle
(læge)
Se også:
Personlig arbejdsbog i sundhed
Home
> Artikler > 8 uger med Lene Hansson: UGE 6
12-12-2021 |
|