Aspartam (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Aspartam - den søde fare

Af HELLE JOAN HANSEN, NLP-terapeut

"Det er sundt nok - det er uden sukker" ! Det skulle være så godt, men så er det faktisk skidt. Sødestofferne har gjort sit indtog, men de fleste kender ikke til de bivirkninger de kan give.

Ifølge Mr. H.J.Roberts, MD og direktør for Palm Beach Institute for Medical Research, er aspartam en overset fare for vores helbred. Aspartam (også kaldet NutraSweet og AminoSweet) bliver idag brugt i mange fødevarer, i læskedrikke og i slik. Det Mr. H.J.Roberts har fundet ud af, er bl.a., at indtagelse af aspartam i store mængder, giver afhængighed, der er lige så stærk eller stærkere end alkohol. I hans database findes over 1200 mennesker med reaktioner fra aspartam.

Reaktionerne er mangfoldige - lige fra vægtforøgelse, migræne, depressioner, irritabilitet, nervøsitet, koncentrationsbesvær, hukommelsessvigt, træthed, tørst, tørre øjne, hårtab, allergier, lavt blodsukker, håbløshed, ledsmerter, søvnbesvær, øresusen, øreringen, svimmelhed og kvalme til Alzheimers og multiple sclerosis. Hos børn ses der ofte udslæt, aggressivitet og hyperaktivitet.

Nogle af de eksempler som Mr. H.J.Roberts skriver om i "Townsend Letter for Doctors & Patients" er alarmerende:

En 28-årig kvinde som havde drukket to liter cola sødet med aspartam daglig siger: "Jeg var afhængig af det og havde frygtelige muskelspasmer, svimmelhed, kvalme, depressioner etc. Jeg faldt over en artikel, der fortalte om faren ved aspartam og blev fuldstændig forfærdet. Efter at have stoppet med aspartam i 7 dage var de fleste symptomer væk. Jeg har indtil nu ikke haft nogle tilbagefald ."

En hospitals pharmaceut med megen viden om substanser der giver afhængighed og om stofmisbrug skrev: "Jeg har været en kronisk bruger af light sodavand i flere år og har altid joked med at jeg var afhængig af aspartam. For nylig besluttede jeg at stoppe med det, men jeg kan ikke, lige meget hvor meget jeg prøver. Når jeg ikke drikker disse sodavand , kommenterer både mine kollegaer og min familie at jeg opfører mig, som om jeg er på heroinafvænning. Jeg oplevede også mange problemer da jeg drak dem, det mest fremherskende var ledsmerter."

At de sukkerfri produkter ikke er helt uskyldige, som mange tror, bør have vores opmærksomhed.  F.eks. kan børn også bliver afhængige af tyggegummi med aspartam. I USA er problemet nu så markant at FDA (US Food and Drug Administration) er blevet advaret gentagne gange om den potentielle katastrofale effekt af indtagelse af aspartam.

Karlslunde den 18-02-2000.


Litteratur referencer:

Roberts HJ. Aspartame (NutraSweet): Is It Safe?
Philadelphia, The Charles Press, 1989

Roberts HJ. Sweet´ner Dearest: Bittersweet Vignettes About Aspartame.
West Palm Beach, Sunshine Sentinel Press, 1992

Robert HJ. Defense Against Alzheimer´s disease: A Rational Blueprint for prevention. West Palm Beach, Sunshine Sentinel Press, 1995


Interessante links: 
Det sker der i kroppen, når du drikker Cola Zero (BT 14-09-2015)
...eller indtager andre former for kunstige sødemidler, de er ikke sukker, men alligevel får nogle af dem blodsukkeret til at svinge som sukker, og de distraherer hjernen, hormoner og tarmsystem. Måske kunstige sødemidler ligefrem bidrager til fedmeepidemien.

Pepsi fjerner omstridt sødemiddel fra lightsodavand (DR-nyheder 25-04-2015)
Når amerikanske forbrugere fremover slukker tørsten i en lightudgave af Pepsi, vil der ikke længere ryge en dosis af det omstridte sødemiddel aspartam med i svælget. Den amerikanske sodavandsmastodont oplyser fredag, at det er slut med aspartam-kemien i de sukkerfri cola-varianter.

Light-sodavand giver sul på sidebenene (Ekstra Bladet 18-03-2015)
Mange vælger light-udgaven, når de skal drikke sodavand i håb om et sundere alternativ. Men ifølge ny forskning er light-produkterne alligevel ikke så uskyldige, da kroppen ikke tager imod de kunstige sødemidler på samme måde som de naturlige.

Skelsættende nyt om sødestoffer: Kan øge risiko for fedme (Videnskab.dk 17-09-2014)
Kunstige sødemidler som aspartam kan øge risikoen for overvægt og type 2-diabetes, viser omfattende nye forsøg med både mus og mennesker. Sødestofferne påvirker tilsyneladende tarmbakteriernes sammensætning og funktion, konkluderer forskerne.

EU: Derfor er sødestoffet aspartam nu frikendt (Videnskab.dk 23-03-2014)
Nu er det helt sikkert, at aspartam ikke er farligt at indtage i de tilladte doser. Det konkluderede EU’s fødevarepanel, EFSA, i december 2013 på baggrund af en meget omfattende undersøgelse. Men der mangler stadig langtidsstudier på mennesker, mener nogle forskere.

EU: Light-sodavand er IKKE farligt (MetroXpress 17-12-201)
EU-forskere frikender pure sødestoffet i light-sodavand aspartam, der ellers er blevet kædet sammen med en række sygdomme. Men hvorvidt EU-forskerne er uvildige er et stort spørgsmål.

Forskere uenige i myndighedernes vurdering af aspartam (Videnskab.dk 18-06-2012)
Sødemidlet aspartam deler vandene blandt forbrugere og forskere. Senest har to studier igen sat gang i debatten og EU-Kommissionen har nu bestilt en ny gennemgang af alle aspartam-undersøgelser.

Lightsodavand (sødet med aspartam) giver for tidlige fødsler (DR-nyheder 15-07-2010)
Lightsodavand får gravide til at føde for tidligt - også selvom man kun drikker et glas eller to om dagen

17-11-2021

Aspartam, der i tarmsystemet bliver omdannet til methanol (træsprit), er giftigt i større mængder og kan blandt andet medføre blindhed, men da det er omkring 200 gange så sødt som sukker, behøver man kun at bruge meget små og i følge sundhedsmyndighederne uskadelige mængder af stoffet.

Det var tilbage i 1965, at en kemiker opdagede, der arbejdede med aminosyrer til behandling af mavesår, tilfældigvis blev opmærksom på en meget sød smag i forsøgsproduktet. Siden er det blevet markedsført under navnet Aspartam. Det er det mest udbredte kunstige sødestof, da det er billigt at fremstille og har samme sødeprofil som sukker.
Alternativer til aspartam findes der adskillige af, men aspartam er langt det billigste. I forhold til almindeligt sukkers søde-faktor 1, søder aspartam med faktor 180. Andre sødestoffer er fx. Acesulfam K, som søder med faktor 200, Saccharin med faktor 350, og Sukralose med hele 720. Sukralose er samtidig varmestabilt og bliver derfor ikke nedbrudt i kroppen. Det påvirker heller ikke tandsundhed eller blodsukker. Et nyere alternativ er Steviol, der udvindes fra planten Stevia, søder med faktor 300, det blev godkendt til fødevarebrug i EU i 2011.

Kilde: Wikipedia.

 

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.