Hvem og hvorfor stikker myg? (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Hvem og hvorfor stikker myg ?

Af HELLE JOAN HANSEN

Hun-myg har en levetid på ca. 20 dage, så der er meget den skal nå på kort tid. Det gør den også, for efter at den har fået sig et godt måltid på en af os mennesker, ja så tager det den kun 3 dage før den kan lægge ca. 200 æg. Så det er hvad vores blod bliver brugt til – nye myg. Når hunnen har lagt disse ca. 200 æg, er den faktisk klar med snabelen endnu engang og 3 dage efter .....

Når hun-myggen stikker sit effektive våben af små sylespidser ned i huden for at pirke sig frem til en blodåre, sprøjter den et proteinstof ind, så blodet ikke størkner mens det suges op med en muskelpumpe i myggens hoved – det er det proteinstof der mærkes som kløe.

Så, blodet vi så modigt ofrer til myggene, går til, at der kan blive endnu flere myg. Hannerne derimod stikker ikke, de lever af nektar og plantesaft og ses oftest i flokke.

Myggens summen, så man skulle mene afslører den, er i virkeligheden et signal til hannerne om at her er en parringslysten hun. Der er omkring 30 forskellige myggearter i Danmark, og hver art har sin egen summefrekvens, så hanner "tuner" sin hørelse ind efter netop sin arts frekvens og registrerer kun de hunner han kan parre sig med.

Men hvordan finder hun-myggene frem til os?
De har nogle små antenner på hovedet, som de bruger til at lugte sig frem med. Disse antenner er ret effektive, da de kan lugte sig frem på ca. 1 km's afstand. Hun-myggen finder frem til os ligesom vores hund går spor - den krydser i vinden til lugten forsvinder, så krydser den over til den anden side til lugten forsvinder igen osv - på den måde får den pejlet sig ind til en mere og mere snæver "tunnel" - og så har den os!

Han-myggene kan genkendes ved at de har fjerlignende antenner.

Den måde som myggespray virker på er, at den forvirrer antenne-modtagelsen hos hun-myggen, så den ikke længere kan orientere sig, og derved ikke kan finde frem til f.eks. din arm - og ikke som mange tror, at den ikke kan lide lugten af produktet.

Hvad så med hvidløg eller B-vitaminer - hjælper det noget ?
Både ja og nej. Det hjælper på den måde at hvis du er sammen med andre, så vil myggene vælge de andre først (vel at mærke hvis de andre ikke også har spist hvidløg eller B-vitaminer), men det er stadig ikke helt sikkert at du helt vil blive udeladt. Er du til gengæld alene, ja så har hverken hvidløg eller B-vitaminer nogen effekt.

Herhjemme er der ikke nogen fare for at blive smittet gennem myggestik. Hverken AIDS eller andre sygdomme smitter gennem myg. Men skal du ud at rejse, er det en god ide at forhøre sig på Seruminstituttet eller hos det engelske Masta, hvilke sygdomme der kan overføres fra myg, fluer og andre insekter.

Myg overvintrer gerne indendørs
I den første efterårsmåned søger myg indendørs for at finde et sted at overvintre. Typisk søger de et køligt og fugtigt sted, så de ikke tørrer ud i løbet af vinteren. På dette tidspunkt skal man ikke frygte deres stik længere, da hun-myggene nu søger ly for vinteren mens æggene modnes. I de første forårsmåneder, marts og april, vil de små blodsugere igen søge udendørs for at lægge deres æg i stillestående ferskvand - klar til et ny myggeplagende sæson.

Karlslunde juli 2000
Opdateret 2007 og 2014


Kilde: 
Forskerteam på The London School of Hygiene and Tropical Medicin

Nyttig information: 
Mosi-guard Myggespray - lavet af naturproduktet eucalyptus - har samme effekt som de kemiske midler (se omtale under: Andre naturprodukter og hjælpemidler). 

Se også: 
Farlig denguefeber epedemi – heldigvis er papayabladjuice en bitter-god nyhed 

Interessante links: 
Alf for damerne: De fleste ville klaske den, men derfor bør du lade myggen sidde

Videnskab.dk: Så let stopper du kløen fra myggestik

Spørg Videnskaben: Hvorfor kan nogle mennesker ikke tåle myggestik, og hvorfor klør stikkene i det hele taget?
Videnskab.dk: Malariamyg er vilde med øldrikkere

Foto & Illustrations-design: 
© 2000, Klaus Randrup, PMP Group 

Home > Artikler > Hvem og hvorfor stikker myg ?
17-11-2021

Myg tiltrækkes af duftstoffer, CO2 (kuldioxid fra udåndingsluften) og varme. Vi mennesker udskiller forskellige duftstoffer, og derfor foretrækker myggene nogle mennesker, frem for andre.

Myggebalsam er et af de mest effektive værn mod myg. Myggebalsam, stifter eller spray med særlige duftstoffer forvirrer myggene, og man reducerer derfor risikoen for at blive stukket.
Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.