Hvad er Magnetterapi? (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Hvad er Magnetterapi ?

Af PER MEISTRUP


KLIK HER for at se hele tegningen i stor størrelse (Åbnes i et nyt vindue)
Karikatur fra 1784 - Frans Anton Mesmer 
henter magnetisk kraft fra Månen, mens 
han laurbærkranses af en nar.

Når man nævner magnetterapi tænker mange først og fremmest på den tyske helbreder, Franz Anton Mesmer (1734-1815), der begyndte sin medicinske karriere med glans ved universitetet i Wien, men chokerede alle, da han kaldte sin doktorafhandling for: "Om planeternes indflydelse på det menneskelige legeme". Mesmer omtaler en mystisk ur-æter, der strømmer gennem hele kosmos og dermed også menneskene. Han mente, man kunne påvirke denne ur-æter med magnetisme og hans afhandling genoplivede i det hele taget, den ellers aftagende interesse for astrologi.

Magnetiske behandlinger var dog ikke noget revolutionerende nyt på Mesmers tid. Den Schweiziske læge Paracelsus (1493-1541) - der oftest sammenkædes med alkymi - havde allerede i det 16. århundrede foreslået anvendelse af magneter til sygdomsbehandling. Imidlertid kendes til magnetterapi så tidligt som i år 500 før vor tidsregning, hvor den græske læge, Aetius fra Amida, behandlede podagra-smerter ved, at bevæge et magnetisk mineral over det syge område.

Magnetisme har været kendt siden oldtiden, men først med kvanteteorien har man fået en mere sikker viden om fænomenet - der dog fortsat er et delvis ubeskrevet blad i den moderne videnskab. Den magnetiske kraft i den ældre lægekunst kaldes for dyrisk magnetisme.

Den moderne magnetterapi er baseret på behandling i et elektro-magnetfelt, hvor patienten placeres i en "magnettromle", som ofte kombineres med en behandlingsplade. Tromlen og pladen udsender magnetbølger, som gennemstrømmer patientens krop. Varighed af behandlingerne varierer afhængig af sygdommen, men er normalt mellem 20 og 30 minutter, og der gives som regel fra tre til seks behandlinger ved akutte lidelser og op til 15 ved kroniske sygdomme.

Magnetterapi behandlinger er fuldstændig smertefri og giver ingen bivirkninger eller anden form for ubehag - tværtimod føler de fleste patienter en behagelig varme i det behandlede område, på grund af den forøgede blodcirkulation behandlingen medfører. Metoden kan kombineres med andre terapi former og medicinsk behandling.

Magnetfelter påvirker en række biologiske fænomener hos mennesker, dyr, planter og mikroorganismer. En teori er, at det elektromagnetiske felt fungerer som en vækststimulerende faktor. Magnetterapi regnes også for at øge molekylevibrationen, så kemiske processor i kroppen fremskyndes. Der findes to forklaringer på, hvorledes et magnetfelt påvirker de levende celler:

  1. Cellerne får en forbedret tilførsel af syre og næring og en hurtigere fjernelse af affaldsstoffer, på grund af øget transport gennem cellemembranen.
  2. Påvirkning af cellernes genetiske materiale i cellekernens DNA. (Påvirkning med stærke magnetfelter kan give grundlag for misdannelser hos mindre dyr og degeneration af celler eller bakteriekulturer).

Magnetterapi virker primært ved at styrke kroppens egne funktioner og kan blandt andet anvendes mod dårligt blodomløb, migræne, muskelinfiltrationer, nervelidelser og idrætsskader. Terapien fremmer også heling af knoglebrud og regnes for at være gavnlig mod gigt (gennem den forbedrede udrensning af affaldsprodukter) og cancer (beroende på den forhøjede molekylevibration). Terapiformen er blandt andet udbredt på tyske hospitaler.

Udover elektro magnetterapi kan også forekomme terapi med permanente magneter, for eksempel i form af små magneter i tæpper og arm- eller halsbånd samt større blok-magneter, der er indbygget i behandlingsbrikse eller stole. Terapien kan være kombineret med vand- eller luftionisering.Interessante links: 
Magneter giver raske bedre hukommelse (Videnskab.dk 29-08-2014)
Hvordan fungerer magneter? (Videnskab.dk 03-09-2012)

Home > Leksikon > Hvad er Magnetterapi
01-12-2021

alternativ.info
Leksikon
Her finder du en oversigt over emner du kan få mere at vide om på denne website.

Se også Artikler  

Per Meistrup
Per Meistrup
er web-redaktør. Oprindeligt er han uddannet i navigation og flight-planning indenfor luftfart og var tilknyttet Sterling Airways fra 1970 og næsten 10 år frem. Desuden har han arbejdet med professionel lyd og musikbranchen i 30 år.
Per Meistrup har også været musiker, beskæftiget sig med teater, været pladeproducer, leder af en radiostation og programvært. Fra 2006 har han valgt primært at hellige sig journalistik og forfatterskab, og har bosat sig i Sydøstasien på Koh Samui, en thailand
sk ø i Siambugten.
Artikler af
Per Meistrup:
Alternativ kræftbehandling i Thailand 
Cannabis: CBD eller THC...?
Efter alle Julemærker at dømme... 
Hash bliver stueren super-medicin
Hvad er Akupunktur ?
Hvad er Aura ?
Hvad er Magnetterapi ?
Hvad er Radon ?
Hvorfor alternativ ?
Jordens forbandelse
Julemandens rensdyr
Misteltenens mysterium
Mystisk middelalder “læge-bog” indeholder et ægte budskab
Nissernes oprindelse...
Sankt Hans - en alternativ lysfest
Se også: 
Redaktørens klumme
Om Sfinxen
Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.