Hvad er akupunktur? (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo skifter server og layout i løbet af november-december 2021, hvorfor der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Hvad er Akupunktur ?

Af PER MEISTRUP

Akupunkturens historie

Akupunktur er baseret på ligevægten mellem Yin og Yang, to modvirkende kræfter, der hele tiden bør holdes i balance. Grundprincippet er, at mennesket er ét med naturen.

Menneskets helbred afhænger af denne ligevægt, såvel i kroppen som med omgivelserne og hele Universet. Teorien er, at der i ethvert menneske gennem 12 meridianbaner strømmer en energi bestående af Yin og Yang. Kineserne kalden denne energi af "livskraft" for C'hi og kommer den ud af balance, kan den genoprettes ved at stikke nåle ind i følsomme punkter på meridianerne. Med denne metode kan en akupunktør eliminere lidelser eller bedøve et område af kroppen.

Det kinesiske navn for behandlingen er Chen Chin, der betyder stik og brænding. Navnet Akupunktur opstod først i slutningen af 1600-tallet, da denne lægekunst blev bragt til Europa af Kina-missionerende jesuiter-præster, og det er sammendraget af de latinske ord acus (nål) og pungere (at stikke).

Akupunkturen regnes normalt til at stamme fra Kina og den viden, der i dag anvendes, er primært baseret på en ca. 2200 år gammel lærebog af Nei Jing – en bog der dog indeholder mange forfatteres erfaringer. Den egentlige ophavsmand menes at være Huang Ti, en kinesisk videnskabsmand, som levede for omkring 4000 år siden - nogen kilder angiver endda 3000 år før vor tidsregning. Disse gamle skrifter danner grundlaget for hele den kinesiske lægekunst og anvendes fortsat ivrigt af kinesiske medicin-studerende.

“Ismanden Ötzi” har angiveligt fået tatoveret smertelindrende akupunkter på sin krop.
Foto: © South Tyrol Museum of Archaeology 

Kendskabet til akupunktur er antageligt endnu ældre. For nogle år siden fandt man nemlig “Ismanden Ötzi” – en italiener som angiveligt blev overrasket af en efterårsstorm og sov ind i Alpernes kulde for 5300 år siden. Seneste undersøgelser viser derimod, ifølge National Geographic Magazine november 2011, at Ötzi antageligt blev myrdet, skudt i ryggen med en pil. Iskold og tør luft frysetørrede Ötzi og undersøgelser af hans velbevarede lig afslørede, at han led af gigt. På hans krop fandt man tatoveringer, der var en slags akupunkt vejviser - punkterne svarer nemlig til de kinesiske akupunktur-punkter for hans gigt-lidelse.

Akupunkturen bliver "genopdaget"

Selv om Akupunktur har været kendt i Europa i flere hundrede år blev den først "genopdaget" i 1930'erne og er i løbet af de senere år blevet delvis accepteret af det etablerede sundhedssystem. Også i Kina var denne behandlingsmetode næsten glemt i en årrække, undertrykt af missionærer og regeringer, indtil Mao Tsetung opfordrede lægerne til at genoplive og videreudvikle teknikken.

En væsentlig forskel mellem den vestlige verdens opfattelse af sygdom og akupunktur er, at vestens filosofi antager en bestemt lidelse skyldes en bestemt "defekt" i kroppen, mens akupunktur er baseret på et holistisk (helheds) princip, hvor alt hænger sammen og derfor ikke kan henføres til én bestemt årsag.

I dag kendes der over 1000 akupunkter, hvoraf de 700 er beskrevet i den gamle kinesiske litteratur. Langs de såkaldte meridianbaner, også benævnt som kinesernes energibaner, henregnes 360 traditionelle punkter. Tidligere regnede man med 12 meridianer på hver side af kroppen og to langs kroppens midterlinie – i den nyere akupunktur arbejdes med 20 hovedmeridianer på hver side.

Moderne akupunktur behandling

I moderne akupunktur behandling anvendes flere forskellige metoder til at stimulere akupunkterne. Det kan være traditionelle akupunkturnåle, elektrisk stimulans (elektro-akupunktur), laser-behandling, vakuum behandling, lydvibrationer (sonopunktur), fingermassage med flere. Mange behandlere har specialiseret sig i en bestemt metode, for eksempel Traditionel Kinesisk Akupunktur, Elektro-akupunktur, Vakuum-akupunktur, Øre-akupunktur o.s.v. Nogen gange kombineres akupunktur behandling med urtemedicin.

Nogle vil sige, at akupunktur virker på næsten alle sygdomme – men metoden er dog ikke helt sikker. Selv ved mindre skavanker kan behandlingen i visse tilfælde være resultatløs. Mange påstår, at den såkaldte Placeboeffekt - det vil sige, at troen er nok til at opnå et godt resultat – er afgørende. Det er dog uden betydning om man tror på akupunktur – det bevises af det faktum, at såvel spædbørn som dyr er blevet behandlet med lige så godt resultat som voksne mennesker. Tro eller motivation er imidlertid altid et positivt element i enhver behandling – hvilket også er et anerkendt synspunkt indenfor det etablerede sundhedsvæsen.

Akupunktur behandling kan ofte lindre en lang række skader og symptomer med et positivt resultat – for eksempel mange smerter, problemer i muskler og led, idrætsskader, astma, fordøjelses problemer, hormonelle ubalancer, styrke kroppens immunforsvar, rygeafvænning med flere. WHO har for øvrigt udarbejdet en liste over lidelser, der er behandlingsværdige med akupunktur. I flere lande tilbydes akupunktur behandling nu også indenfor det almindelige sundhedsvæsen.

En akupunktur behandling er stort set smertefri og varer cirka en time. Der anvendes normalt éngangsnåle for at udelukke eventuel smittefare. Nålene stikkes mellem et par- og op til otte millimeter ned i huden, afhængigt af fedtlaget. Patienten kan ofte føle nålestikket som en svag krampe eller udstrålende ømhed. Under behandlingen fornemmer mange en slags berusende fornemmelse efterfulgt af afslapning. Antallet af behandlinger varierer - til tider er en enkelt behandling nok, men oftest skal man have omkring tre.

Dansk lovgivning kræver i dag en autorisation fra Dansk Akupunktur Råd for at udøve akupunktur (med nåle) – herunder dokumentation for en godkendt uddannelse samt samarbejde med en tilsynsførende læge.

Der findes adskillig litteratur om emnet – spørg på biblioteket eller hos boghandleren (se også Bog-sektionen på dette site). Mange akupunktører har også en Hjemmeside, hvor man kan finde yderligere oplysninger om deres specialer og om akupunktur i særdeleshed.

Evashøj, oktober 2000
Opdateret note om Ötzi, 27-11-2011

Kilde referencer: 
alternativmedicin.se (Justitiedepartementet, Sverige)
Magasinet Fakta - Sådan virker akupunktur (2/1991)
Illustreret Videnskab - Nu kender vi sandheden om ismanden (9/1999)
marathon.dk - Artikler, Hvad er akupunktur (oktober 1998)
Mystikkens Verden - Politikens okkulte leksikon (1986)
Praktiserende Akupunktører

Fotos: 
Gl. kinesisk illustration venligst stillet til rådighed af Akupunktør Nanet B. Nielsen 
Ismanden Ötzi: Pressefoto, © South Tyrol Museum of Archaeology 

Relaterede artikler: 
Cupping – en 1000 år gammel detox metode er kommet tilbage 
  af Helle Bruun (akupunktør)

Se også: 
-

Links: 
CellCom 
Dansk medicinsk selskab for akupunktur
Five Elements Acupuncture Website
(Australien, engelsk-sproget)
Praktiserende Akupunktører 

Andre interessante links: 
Hvad ved vi om effekten af akupunktur? (Videnskab.dk 16-08-2013)
Akupunktur til gravide: Slut med opkast og kvalme (DR-online 23-07-2012)
Genom kaster nyt lys over ismanden Ötzi (Videnskab.dk 29-02-2012)

Home > Leksikon > Hvad er Akupunktur
01-12-2021

alternativ.info
Leksikon
Her finder du en oversigt over emner du kan få mere at vide om på denne website.

Se også Artikler  

Per Meistrup
Per Meistrup
er web-redaktør. Oprindeligt er han uddannet i navigation og flight-planning indenfor luftfart og var tilknyttet Sterling Airways fra 1970 og næsten 10 år frem. Desuden har han arbejdet med professionel lyd og musikbranchen i 30 år.
Per Meistrup har også været musiker, beskæftiget sig med teater, været pladeproducer, leder af en radiostation og programvært. Fra 2006 har han valgt primært at hellige sig journalistik og forfatterskab, og har bosat sig i Sydøstasien på Koh Samui, en thailand
sk ø i Siambugten.
Artikler af
Per Meistrup:
Alternativ kræftbehandling i Thailand 
Cannabis: CBD eller THC...?
Efter alle Julemærker at dømme... 
Hash bliver stueren super-medicin
Hvad er Akupunktur ?
Hvad er Aura ?
Hvad er Magnetterapi ?
Hvad er Radon ?
Hvorfor alternativ ?
Jordens forbandelse
Julemandens rensdyr
Misteltenens mysterium
Mystisk middelalder “læge-bog” indeholder et ægte budskab
Nissernes oprindelse...
Sankt Hans - en alternativ lysfest
Se også: 
Redaktørens klumme
Om Sfinxen
Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.