Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm

Af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Begrebet irritabel tyktarm dækker over mange forskellige forstyrrelser af mave-tarmfunktionen. Det er en meget almindelig lidelse, idet mellem 10 og 22 procent af alle voksne har symptomer, der passer på lidelsen, lidt flere kvinder end mænd.

Allerførst må man prøve at udelukke andre årsager til tyktarmssymptomerne. Her tænker jeg først og fremmest på allergi. Mange mennesker har, uden at vide det, fødemiddel-overfølsomhed eller allergi. Det, man hyppigst kan være allergisk overfor eller på anden måde ikke kan tåle, er mælk og mælkeprodukter, oftest på grund af manglende evne til at fordøje mælkesukker (laktoseintolerans), men også på grund af mælkeprotein. Dernæst forskellige mel- og kornsorter, især hvede (glutenintolerans, coeliaki, se nedenfor). Mange med en følsom tyktarm tåler heller ikke ret godt kaffe. Også thé og chokolade kan forværre tarmsymptomerne.

Løg, kartofler og citrusfrugter kan være en årsag. Endelig kan æg og fisk, forskellige grønsager og frugter være synderne. Desuden tilsætningsstoffer af forskellig art, bl.a. farvestoffer og konserveringsmidler, samt acetylsalicylsyre.

Pas især på "kunstigt sukker", fx sorbitol og fruktose (frugtsukker). Ca. 10% af mennesker med irritabel tyktarm tåler ikke frugt. Nogle tåler heller ikke aspartam = Nutrasweet ("Light"-produkter). En god idé er at føre en dagbog over, hvornår man har særlig mange symptomer, og hvad man har spist og drukket i døgnet før. Det skal være meget detaljeret, med angivelse af alle tilsætningsstoffer (E-numre) mm. Efterhånden vil det så blive klart, hvad der særlig kan udløse mavesmerterne mm.

Ikke sjældent er der tale om gluten-allergi, hvor diaré er et hyppigt symptom, der dog ikke altid er tilstede. Gluten-allergi kaldes også for coeliaki, og der findes en Dansk Coeliakiforening, tlf. 7010 1003, hvor man kan få materiale om coeliaki.

Mange mennesker har intolerans overfor laktose = mælkesukker. Det kan også give mavesmerter og diaré. Har man mistanke til noget i mad og drikke, kan man udelade det af kosten i 3 uger og se, om man får det bedre. Derefter kan man prøve igen, og hvis der kommer en kraftig opblussen, er der gode chancer for, at man har fundet årsagen. Det er nødvendigt kun at prøve med een ting ad gangen, og at gentage forsøget.

Har man været ude at rejse, kan man være blevet smittet med parasitter, fx giardia, der er meget udbredt. Også sådanne parasitter kan give de samme symptomer. Ændringer i bakteriefloraen i tarmene kan også forværre en irritabel tyktarm. Derfor er tabletter eller kapsler med normale tarmbakterier gode, fx IDOFORM eller PARAGHURT. Midlet GASTROFORM kan også forbedre tarmfloraen, og det gælder også for valleprodukter som fx Molkosan eller det tyske Kur-Molke. EM – effektive mikroorganismer – i form af Vita Biosa – mælkesyregærede urter, er rigtig godt for tarmbakterie-floraen.

Efter en kraftig mave-tarmbetændelse med virus eller bakterier, eller efter en kraftig giftpåvirkning fra bakterier, kan tarmslimhinden have taget skade. Det samme gælder efter kemoterapi eller radioaktiv bestråling, oftest i forbindelse med behandling af kræftlidelser. Symptomerne er her også smerter og tilbøjelighed til diaré. Medicinen sukralfat kan, især hvis den bruges, inden der er gået for lang tid efter skaden på tarmslimhinden, være en god hjælp til at få genopbygget tarmslimhinden. Sukralfat stimulerer nemlig væksten af slimhinden, idet stoffet binder en faktor til slimhinden, der fremmer væksten af overfladecellerne. Sukralfat kan fås både på recept og i håndkøb på apoteket.

I nogle tilfælde skyldes bøvsen og maveproblemer en dårlig fordøjelse, og i så tilfælde kan det være værd at prøve med en ændring af kosten i retning af Fit-for-Life kosten. Man kan læse om den i fx Harvey og Marilyn Diamonds bog ”Fit for Life - spis dig i form”, eller i Lene Hanssons bog ”Mad, motion og mirakler”.

Årsagen til irritabel tyktarm (når alle de ovenfor nævnte er udelukket) menes at være et ændret mønster af tarmbevægelserne og/eller af følsomheden i tyktarmen, endetarmen eller tyndtarmen. Fx for gas-udspilingen af tarmene. Hvorfor nervesystemet ikke fungerer normalt ved irritabel tyktarm,ved man ikke sikkert, men det kan være en del af en mere udbredt forstyrrelse, da man også ofte hos mennesker med irritabel tyktarm ser dårlig funktion af spiserøret (bl.a. problemer med at syre løber op fra maven til spiserøret), og symptomer fra urinvejene og lungerne.

Psykiske og sociale faktorer spiller en rolle ved irritabel tyktarm, ikke som årsager til lidelsen, men psyko-sociale faktorer har indflydelse på, hvordan den ramte opfatter sygdommen og reagerer på den. Det er vigtigt, at mennesker med irritabel tyktarm er klare over, at lidelsen er af godartet natur. Til en start vil man anbefale at ændre kosten, så man undgår mad, der giver særlig mange symptomer, fx mælkeprodukter og grønsager af kåltype, der giver anledning til meget gas-dannelse i tarmene. Ofte anbefales fibertilskud, fx psyllium (Visiblin m.fl.), der er en ufarlig og afføringsregulerende behandling, der hjælper både mod forstoppelse og diaré. Krydderier har en positiv indflydelse på gasdannelsen. Fx er kommen, kamille, pebermynte, ingefær, hvidløg, anis og dild gode mod gas. Naturmedicinen Appital indeholder bl.a. enzian, gurkemeje, kommen og chili og har vist sig at hjælpe op mod tre fjerdedele med irritabel tyktarm.

Hjælper dette ikke, må man prøve sig frem med forskellige former for medicin, da det er meget forskelligt, hvad der hjælper den enkelte. Er diaré det mest fremherskende, kan man give medicin mod diaré, fx loperamid (Imodium, Travello, Propiden). Er forstoppelse, med luftproblemer (gas), smerter og "bøvsen", kan man forsøge med lægemidlet metoklopramid (fx Primperan).

Er smerter fremtrædende, anbefales krampeløsnende midler som papaverin, butylscopolamin (Buscopan) eller mebeverin (Duspatalin). Eller difenoxylat + atropin (Retardin). Naturmidler som fx kamillethé eller myntethé kan have en udmærket effekt, hvis det drikkes flere gange dagligt. Hjælper disse ting ikke, foreligger der et kronisk smerte-syndrom, og man kan så forsøge med et middel mod depression, fx amitriptylin i stigende doser (startdosis amitriptylin 1-15 mg aften) eller prikbladet perikum (hyperikum). Det er usikkert, om det er de antidepressive midlers virkning mod depression, deres virkning direkte på tarm-systemet eller deres direkte virkning på smerteopfattelsen i hjernen, der hjælper ved irritabel tyktarm, men de hjælper i hvert fald nogen.

Et godt produkt mod irritabel tyktarm og andre mave- og tarmlidelser er det ayurvediske naturmiddel ved navn Trifalla. Det kan fås hos Matas eller helsekostforretninger, og ellers fra MARIDAN, tlf. 6534 1842. Af naturmedicinske muligheder er der, foruden Vita Biosa, som nævnt mulighed for at forsøge med Appital R, Gastroform, og methylsulfonylmethane (MSM, tlf. 4827 7110). Det er klogt at starte med en ting ad gangen og blive ved med det i to måneder, før man vurderer, om det hjælper en.

Massage af tarmvæggen (ved koliksmerter tre fingers bredder oven for navlen, ved forstoppelse tre fingers bredder neden for navlen) samt varme omslag kan være til god hjælp, hvis smerterne bliver særlig udtalte. Motion har en god virkning på tarmfunktionen og giver både psykisk og legemlig styrke. Psykoterapi, medicinsk hypnose og bio-feedback behandling har vist sig at være effektive hos nogen. Det samme gælder akupunktur og zoneterapi samt kinesiologisk behandling. Det er vigtigt at lære psykisk og fysisk afspænding, fx hos en afspændingspædagog.

Under alle omstændigheder har det vist sig, at et godt og langvarigt læge-patientforhold, hvor lægen giver en indfølende psyko-social støtte, er af stor betydning for et godt liv med irritabel tyktarm. "Spis et par håndfulde hvedeklid hver dag (med rigeligt vand) plus en appelsin og et æble. Det hjælper til at bekæmpe irritabel tyktarm, forstoppelse og udposninger på tyktarmen". Citatet er fra Dr. Martin A. Eastwood, Edinburgh. Ændrer symptomerne sig væsentligt, fx ved at blive anderledes eller værre, er det vigtigt at snakke med sin læge om det, og evt. få en ny tarmundersøgelse.

Publiceret alternativinfo 01-09-2002


Se også: 
Aspartam - den søde fare af Helle Joan Hansen

Andre interessante links: 
Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle (Videnskab.dk 11-05-2013)
Mange med irritabel tyktarm kan få det værre af det, vi kender som 'sund' mad, såsom groft brød, frugt og grøntsager. Er frugt og grønt blevet en religion, som vi bør tage op til genovervejelse?

Hver femte har problemer med afføringen (DR-online 13-07-2012)
10-20 procent af befolkningen har besværet afføring, mens en ganske ganske stor gruppe døjer med irritabel tyktarm. Samlet set døjer godt hver femte dansker med diarré, forstoppelse, tarmproblemer eller ufrivillig afføring.

Home > Artikler > Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm
29-11-2021Carsten
Vagn-Hansen

– kendt som "radiodoktoren" – er læge og sundhedskonsulent og modtog Obbekjærs 25-års Jubilæumspris 1999, for i særlig grad at have medvirket til at udbrede kendskabet til naturmedicin.

Carsten Vagn-Hansen har skrevet bogen "Spørg om sundhed".
DISCLAIMER!

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at jeg ikke er ansat eller på anden måde økonomisk involveret i nogen form for helsekost-, medicinske eller naturmedicinske virksomheder.

Carsten Vagn-Hansen 
Artikler af
Carsten Vagn-Hansen:
Alzheimers demens
Angstanfald
Antibiotika – alternativer til
Candidasvampe
DAMP - ADHD - ADD
Demens – når åndsevnerne svigter
Eksem
Er mælken sund, og er det sundt at drikke mælk?
For højt blodtryk - hypertension
For lavt blodtryk
Genoptræning af hjernen
Gigtlidelser
Hvem var Jesus?
Influenza
Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm
Høfeber
KOL – kronisk astmatisk bronkitis – rygerlunger
Kolesterol
Kondylomer - kønsvorter - HPV
Mad, medicin og kosttilskud
OCD - Tvangstanker og tvangshandlinger
Psoriasis
Sclerose, dissemineret sclerose, MS
Sjøgrens syndrom
Skizofreni og naturlig behandling
Smerter - naturlig smertebehandling
Tilbagevendende depression
Tobaksafvænning og abstinenser
Tuberkulose
Type 2 diabetes og naturen
Vitaminlovene
Økologisk lægekunst

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.