Psoriasis (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Psoriasis

Af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Psoriasis er en sygdom, som optræder familiært, især hos mennesker med visse vævstyper. Omkring 2 procent af befolkningen har sygdommen, og den er almindeligst mellem 15 og 40 års alderen.

Man kender ikke den egentlige årsag, men man ved, at en række ting kan få sygdommen til at bryde ud. Fx kan stress, betændelser, alkohol og visse lægemidler (fx lithium, klorokin, betablokkere og karbamazepin) samt fysisk irritation af huden få sygdommen til at bryde frem. Den kan også forsvinde i perioder. Kosten har formentlig også betydning (se senere).


Håndflader med psoriasis
Foto: U.S. military

Ved psoriasis vokser hudcellerne på de ramte steder meget hurtigt, og en række celler fra immunsystemet invaderer huden, så der er tale om en autoimmun lidelse, hvilket passer med, at både sindet og kosten påvirker immunsystemet. D-vitaminmangel har stor betydning for psoriasis. Behovet for D3-vitamin, som er den naturlige og vidtgående uskadelig form for D-vitamin, er 50-60 mikrogram dagligt (2.000 enheder).

Der kan være eller komme andre autoimmune sygdomme til, når man har psoriasis. Tarmbetændelser af autoimmun oprindelse, for eksempel Crohns sygdom og colitis ulcerosa, forekommer hyppigere hos psoriasisramte, og der kan være en vis sammenhæng med glutenallergi (cøliaki).

Tjære kan have en fin effekt på psoriasis, men tjære lugter og misfarver samt kan give overfølsomhed for lys. Jeg kan også anbefale at prøve med produkter fra Den blå Lagune (Blue Lagoon) på Island (se links). Deres produkter indeholder kisel og vitaminer, som produceres af alger i lagunen. De er særlig effektive mod psoriasis, men også gode til almindelig hudpleje. Man kan bestille direkte over Internettet og få nærmere oplysninger om stedet, hvor man kan komme på et flere ugers ophold og bade i Den blå Lagune, hvor alger producerer vitaminer og andet, der er godt mod psoriasis. Desværre kan man ikke få tilskud til ophold deroppe. Det kan man derimod til ophold ved Det døde Hav i Israel, hvis der er tale om svær psoriasis. En tredje mulighed er at tage på ferie på Lanzarote, hvor der er masser af sol og meget salt havvand. Den tyske psoriasisforening har et kursted på Lanzarote, og ellers findes der den udmærkede og danskejede Club LaSanta.


Det saltholdige vand i Dødehavet ved Israel eller Jordan siges at være gavnligt mod psoriasis – og mens den lindres kan man fordrive tiden med at læse dagens avis.
Foto: Wikimedia Commons

På de tørre og skællende områder kan man bruge emu-olie, olivenolie eller amerikansk olie, der helst skal være økologisk og ikke have været opvarmet. Dalens Olie, som kan købes i helsekostforretninger, er også god mod psoriasis. Ledins Örtsalva (urtesalve) kan også anbefales til psoriasis. Som alternativ til salver med hormoner kan man anvende Dr. Hernes vitamincreme, som er udviklet af en norsk læge.


Psoriasis på ryggen
Foto: Dr. med. James Heilman

   
   
 
Psoriasis på albue af 50-årig kvinde
Foto: Alborz Fallah

  

Et godt, gammelt middel mod psoriasis er en blanding af salicylsyre, 12,5 gram, med quillajatjæresprit DD63, 237,5 gram. Det kan kun fås med lægerecept og kun på Glostrup og Skanderborg apoteker. Det skal pensles på huden, hvor der er psoriasis.

Vedrørende kosten samt andre ting af betydning for en naturlig, alternativ psoriasisbehandling, kan man læse om den i et hæfte, som kan købes hos Dansk Edgar Cayce Selskab (se links).

Kosten skal være overvejende basisk, hvilket bl.a. kan gøres med frugt (bortset fra ribs, solbær, store svedsker, blommer og blåbær) og ved ikke at spise frugt sammen med anden mad. Desuden ved en kost med mange grønsager, og så skal man ved psoriasis undgå produkter fra natskyggefamilien som tomater, kartofler, peber, paprika, auberginer og tobak. Kød er ikke godt, da det er syredannende, men fugle, fisk og lam i ikke for store mængder er i orden. Brød skal være groft – ikke hvidt brød. Slik, kager, is, chokolade, fastfood produkter og fødevarer med kunstige tilsætningsstoffer frarådes.

Det kan også anbefales at tage et tilskud af vitaminer, mineraler og ekstra antioxidanter. Jeg kan anbefale mindst 750 mg C-vitamin 3 gange dagligt samt E-vitamin, fx i form af enten Cardi-E eller Natur-E, to kapsler dagligt. Man kan også forsøge med ekstrakt af olivenblade i form af Olivir. Man skal begynde med 2 tabletter 2 gange dagligt, og kan senere gå ned til en tablet to gange dagligt. Ved psoriasis er der oftest for lidt selen og zink i kroppen, hvorfor tilskud af disse to mineraler tilrådes. Kan fås som Bio-selen plus zink. 2 tabletter om aftenen. Et tilskud af lecithin kan også være gavnligt.

Life Spice Vital, som indeholder 32 forskellige urter, har vist sig at kunne hjælpe ved psoriasis. Når mange forskellige stoffer kommer i kontakt med tarmslimhinden, vil dette dæmpe immunsystemets overfunktion og dermed den autoimmune reaktion ved psoriasis og andre autoimmune sygdomme.

Dr. Even Marstrand fra Humlebæk har udviklet et meget stærkt antioxidant middel, Titan-kobber-C-vitamin Kompleks. Han har gode erfaringer med, at dette middel kan hjælpe godt ved psoriasis, også den svære pustuløse form. Man kan kun få Titan-kobber-C-vitamin Kompleks på Glostrup apoteket og kun på recept. Man skal tage to tabletter tre gange dagligt i mindst et halvt år. Foruden dette kompleks skal man tage tilskud af zink, 30 eller 40 mg dagligt, mangan 10 mg dagligt og selen 200 mikrogram dagligt (organisk, fx Seleno Precise). 

Det psykiske spiller også en stor rolle ved psoriasis, hvor stress, angst og uro kan medføre udbrud. Det samme gælder ifølge Edgar Cayce for negative følelsesmæssige holdninger. Det er derfor vigtigt at undgå for meget stress og at lære at slappe af. det er vigtigt at planlægge ordentligt og så at være, hvor man er med fuld opmærksomhed på det, man er i gang med.

Cayce tilråder også, at man drikker 6-8 glas vand hver dag, blandt andet som en del af en udrensning af kroppen. Fiskeolie og gammalinolensyre, fx som kæmpenatlysolie eller boragolie, er gode at tage mod psoriasis.

Essentielle (livsvigtige) sukkerstoffer, hvoraf den findes otte, kan hjælpe meget ved psoriasis. Disse sukkerstoffer varetager kommunikationen mellem kroppens celler, der er belagt med en masse modtagesteder (receptorer) for sukkerstofferne, der kan konfigurere – “vende og dreje sig” – på millioner af måder. Ved psoriasis kniber det med cellekommunikationen, der ellers sørger for, at cellerne kun vokser det, de skal for at afløse hinanden. Når en celle dør, kommer der en ny i stedet. Ved psoriasis dannes der alt for mange hudceller. De essentielle sukkerstoffer kan købes som glykoernæring hos Matas eller i en helsekostforretning, eller som Ambrotose hos private forhandlere.

Den medicinske behandling, der er noget mere krads end den alternative, består oftest i behandling med stærke binyrebarkhormon salver, der dog kan medføre fortynding af huden. Desuden kommer der ofte hurtigt tilbagefald efter ophør. Derfor anvender man nu mere calcipotriol (Daivonex R), der er et syntetisk D-vitaminpræparat. Det kan give irritation af huden, især i ansigt og hudfolder. Hjælper det ikke, kan man give lysbehandling, evt. efter at have øget lysfølsomheden med stoffet psoralen. I svære tilfælde undertrykker man immunsystemet med kemoterapi med methotrexat eller ciclosporin. Medicinsk psoriasisbehandling foregår oftest hos en hudlæge. Behandling med soft-laser (blød laser) er også værd at forsøge.


Gurra Rufa “doktorfisk” kan lindre psoriasis
Foto: PMP Group Asia
  

Jeg kan anbefale at læse en god bog om psoriasis og kosten: “Psoriasis – Nej tak!” af ernæringsterapeut Marianne Fjordgaard, Grindsted. Forlaget Klitrose. Kan købes i boghandelen.

En meget speciel behandling af psoriasis består i at tage et bad på en klinik, hvor der i vandet er en masse små fisk ved navn Garra Rufa eller “doktorfisken”. De små fisk spiser skællene og afgiver samtidig et enzymholdigt sekret, der virker helende på huden. Fiskene overfører ikke smitte, og det gør ikke ondt hverken under behandlingen eller efter. 
   

Publiceret alternativinfo 11-02-2014


Relaterede Artikler:  


Se også: 
Bi-stik som terapi – virker måske også mod cancer 
Doktorfisk med bivirkninger 
8 sukkerstoffer, en ny gruppe essentielle næringsstoffer 
 
Links: 
Wikipedia om Psoriasis 
Blue Lagoon, Iceland – Den blå Lagune, Island
Dansk Edgar Cayce Selskab
Psoriasis – Nej tak! af Marianne Fjordgård (Boglink til Saxo)
  
   Tilbage   

Fotos: 
Håndflader med psoriasis, © U.S. military (Public domain)
A man reading a newspaper in the Dead Sea, © 2005 ( Wikimedia Commons CC-3.0)
Psoriasis of the back, © 2013 James Heilman, MD (Wikimedia Commons CC-3.0)
Psoriasis in elbow, 50 y.o. female, © 2013 Alborz Fallah (Wikimedia Commons CC-3.0)
Gurra Rufa Doctor Fish, © 2011 PMP Group Asia 

Home > Artikler > Psoriasis
29-11-2021Carsten
Vagn-Hansen

– kendt som "radiodoktoren" – er læge og sundhedskonsulent og modtog Obbekjærs 25-års Jubilæumspris 1999, for i særlig grad at have medvirket til at udbrede kendskabet til naturmedicin.

Carsten Vagn-Hansen har skrevet bogen "Spørg om sundhed".
DISCLAIMER!

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at jeg ikke er ansat eller på anden måde økonomisk involveret i nogen form for helsekost-, medicinske eller naturmedicinske virksomheder.

Carsten Vagn-Hansen 
Artikler af
Carsten Vagn-Hansen:
Alzheimers demens
Angstanfald
Antibiotika – alternativer til
Candidasvampe
DAMP - ADHD - ADD
Demens – når åndsevnerne svigter
Eksem
Er mælken sund, og er det sundt at drikke mælk?
For højt blodtryk - hypertension
For lavt blodtryk
Genoptræning af hjernen
Gigtlidelser
Hvem var Jesus?
Influenza
Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm
Høfeber
KOL – kronisk astmatisk bronkitis – rygerlunger
Kolesterol
Kondylomer - kønsvorter - HPV
Mad, medicin og kosttilskud
OCD - Tvangstanker og tvangshandlinger
Psoriasis
Sclerose, dissemineret sclerose, MS
Sjøgrens syndrom
Skizofreni og naturlig behandling
Smerter - naturlig smertebehandling
Tilbagevendende depression
Tobaksafvænning og abstinenser
Tuberkulose
Type 2 diabetes og naturen
Vitaminlovene
Økologisk lægekunst
Råd mod psoriasis:
I en måned har jeg hver dag skyllet mig med saltvand, ladet det tørre, og gået med det et par timer, det har givet et forbløffende resultat. Nu godt en måned efter, er jeg næsten fri af min psoriasis og det her i den mørke vintertid. Jeg har ikke brugt højfjeldssol, udelukkende saltvand.
Dette brev har jeg sendt til Dit Hjørne i Psoriasis bladet, og da jeg ved du går ind for alternative behandlinger, er det måske noget du kan bruge, behandlingen er billig og fri for bivirkninger. 

Opskriften er enkel:
80 g. groft fransk middelhavssalt i en halv liter varmt vand, skyl det på psoriasisen, lad det tørre ind, efter et par timer skyller man det af, gentag det hver dag. Efter skylningen smører jeg mig med almindelig fugtighedscreme.
p.s. Jeg har nu brugt behandlingen i 4½ måned, der er kun nogle få enkelte pletter tilbage.

Med venlig hilsen,
Poul Brink
Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.